Benjamina Karić ide u utrku za načelnicu Novog Sarajeva

Aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ulazi u utrku za načelnicu Općine Novo Sarajevo. Stranke Trojke (SDP, NiP, NS) postigle su dogovor da Karić bude njihova kandidatkinja, piše Klix.ba.

Benjamina Karić funkciju gradonačelnice preuzela je kao politički anonimus iz redova SDP-a nakon prošlih lokalnih izbora, kada je, poslije prave sapunice i drame u vezi s imenovanjem Bogića Bogićevića, odlučila preuzeti tu poziciju, gdje stekla je veliku bazu simpatizera, što će joj na izborima biti od presudnog značaja.

Što se tiče ostalih kandidata Trojke u Kantonu Sarajevo, prema trenutnim informacijama, Irfan Čengić (SDP) će biti kandidat u Starom Gradu, Mirza Selimbegović (NiP) u Novom Gradu, Nermin Muzur (NiP) na Ilidži, Amar Dovadžija (NiP) u Ilijašu. Kandidati za Vogošću i Hadžiće još uvijek nisu poznati javnosti.

Politička koplja, očekivano, najviše se lome u općini Centar, gdje Srđan Mandić (Naša stranka) namjerava novu kandidaturu, ali određene struje u NiP-u njega ne žele ponovo vidjeti na funkciji načelnika. Iz tog razloga, rukovodstva stranaka pokušavaju pronaći optimalno rješenje da bi se postigla saglasnost za jednog kandidata, znajući da bi dva kandidata strana Trojke značila veću šansu da stranke opozicije (SDA, DF, SBiH) osvoje tu poziciju.

Što se tiče opozicije, ono što je poznato jeste da će Semir Efendić (SBiH) ići po još jedan načelnički mandat u Novom Gradu. U Starom Gradu Dženan Selimbegović (SDA) ponovo će pokušati pobijediti Irfana Čengića. U Centru su opcije Dennis Gratz (DF), ali i Faruk Kapidžić (SDA), a što se tiče Ilidže, u javnosti se spominjala Azra Muzur (SDA), no još ništa nije potvrđeno.

(Klix.ba)

Radio AS