BIHAMK: Bez saobraćajnih pravila i propisa romobili su opasnost za učesnike u saobraćaju

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK), kao jedna od vodećih organizacija u BiH na poslovima unapređenja sigurnosti saobraćaja, danas je u Sarajevu organizirao okrugli stol o temi “Sigurnost vozača električnih romobila i zakonska regulativa”.

Učesnici skupa bili su predstavnici institucija u BiH, koje imaju interes u rješavanju problema električnih romobila u našoj zemlji, s obzirom na to da je na bosanskohercegovačkim cestama povećan broj korisnika ovih prevoznih sredstava i da je sigurnost njih, a i drugih učesnika u saobraćaju, samim tim ugožena bez definisanih pravila i propisa.

Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i saobraćaja, predstavnici kompanija koje se bave iznajmnjivanjem romobila u BiH, kao i drugih institucija i firmi koje imaju interes za rješavanje ovog problema.

Koordinatorica za trening i edukaciju iz BIHAMK-a Silma Muminović za Fenu je kazala da je cilj okruglog stola da se pozovu svi donosioci odluka, kao i svi kojih se tiče ova tema, da na jednom mjestu iznesu stanje o sigurnosti učesnika u saobraćaju, otvori rasprava o rješavanju ovog problema i na kraju donesu konkretni zajednički prijedlozi.

“Sve je veći broj električnih romobila na bh. cestama, s obzirom na to da su isti bez ikakvih prepreka pri kupovini i vožnji dostupni široj masi ljudi. Iz tog razloga svjedoci smo i saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači električnih romobila sa drugim učesnicima u saobraćaju. Bez saobraćajnih pravila i propisa ova prevozna sredstva trenutno predstavljaju opasnost za sve učesnike u saobraćaju i zbog toga moramo pridati veću pažnju i značaj rješavanju ovog problema”, kazala je Muminović.

Na okruglom stolu BIHAMK je predstavio prvo istrživanje o vozačima električnih romobila u BiH.

Govornici su bili stručnjaci iz ove oblasti Dino Hajrić, Muhamed Mulahmetović i Osman Lindov sa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, te specijalna gošća Feike Van Schaik iz Auto moto kluba Nizozemske (ANWB), koja je prenijela dobre prakse i iskustva iz svoje zmelje, a tiču se korištenja električnih romobila.

Radio AS