Bogat kulturni, umjetnički i sportski program tradicionalnih “Novogradskih dana 2023.”

Bogat kulturni, umjetnički i sportski program 25. tradicionalnih Novogradskih dana 2023, koji traju od 30. maja do 30. juna, namijenjen svim građanima, predstavljen je danas u Općini Novi Grad.

Načelnik te sarajevske općine Semir Efendić rekao je da je manifestacija podijeljena u tri dijela, kulturni i sportski program te program obilježavanja značajnih događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Kako je istaknuto, manifestacija će početi danas defileom maturanata novogradskih osnovnih škola.

Kao središnji događaj izdvojio je koncert rock grupe Bombaj štampa na Dobrinji 23. juna, tradicionalni Dan odbrane općine Novi Grad i bitke za Brdo Žuč 8. juna, koncert grupe Mostar sevdah reunion 24. juna u Centru “Safet Zajko” te koncert duhovne muzike kojim će ta manifestacija biti i zatvorena.

Načelnik Efendić je kazao da su u okviru te manifestacije planirali ukupno 51 događaj te da će svaki građanin naći nešto za sebe.

Između ostalog naveo je održavanje međunarodne smotre folklora, Dan za penzionere, Porodični dan, Dan novogradskih osnovnih škola, predstave za djecu i odrasle, projekcije filmova, izložbe te mnoge druge zanimljive sadržaje.

Pomoćnica načelnika Edisa Šuman predstavila je bogat sportski program ističući da su u okviru te manifestacije svim sportskim kolektivima dali šansu da predstave svoj rad i rezultate.

Naglasila je da su organizirali ukupno 20 sportskih događaja, među kojima su mnogi međunarodnog karaktera, a posebno je izdvojio Međunarodni nogometni turnir, Međunarodni odbojkaški turnir mladosti, Atletski miting te Međunarodni festival karatea.

Također je navela i održavanje Državnog prvenstva u praktičnom streljaštvu, Taekwondo natjecanja te turnira u košarci, odbojci, sjedećoj odbojci, šahu, boksu, sportskom ribolovu rukometu.

S obzirom na to da je tokom održavanja manifestacije najavljeno nestabilno vrijeme, najavljeno je da će svi događaji biti premještani u dvoranu Ramiz Salčin ili Općinu Novi Grad.

Radio AS