Bratimili se gradovi Sarajevo i Izmir

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i gradonačelnik Izmira Tunç Soyer danas su u Vijećnici potpisali Sporazum o bratimljenju ova dva grada.

Činu potpisivanja prisustvovali su predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović i gradski vijećnik Alem Logo.

Gradonačelnica je izrazila zadovoljstvo što se od danas porodici pobratimskih gradova Sarajeva priključio turski grad Izmir.

“Sporazum predstavlja pečat dosadašnjim uspješnim i jakim vezama između naša dva grada. Sve ove godine imali smo izuzetno podršku u građanima, gradskoj upravi i privrednicima Grada Izmira. Danas otvaramo novo poglavlje našeg prijateljstva, ali i potvrđujemo našu spremnost da zajedno nastavimo da gradimo bolju budućnost na dobrobit naših građanki i građana“, istakla je gradonačelnica Karić.

Kazala je da je puno stanovnika Izmira porijeklom s ovih prostora, tako da se veseli budućoj saradnji. U Gradu Izmiru već dugo djeluje počasni Konzulat Bosne i Hercegovine koji je osnovao Kemal Baysak, počasni građanin Grada Sarajeva.

Gradonačelnik Izmira Soyer, koji je predvodio višečlanu delegaciju, izrazio je duboku zahvalnost gradonačelnici Karić na srdačnoj dobrodošlici te kazao da građani Izmira na spomen Sarajeva osjećaju posebne emocije.

“Naš grad je pobratim sa 24 grada, ali veze sa Sarajevom za nas predstavljaju veliku dragocjenost i radost”, naglasio je Soyer. Smatra da će ovim sporazumom Izmir i Sarajevo osnažiti i unaprijediti saradnju dva grada kroz konkretne projekte, prije svega u oblasti turizma, obrazovanja i spota.

“Naša je želja i da što više uvežemo poslovne ljude Izmira i Sarajeva, tako da obećavam da ćemo uskoro organizirati uzajamne posjete turističkih agencija i operatera”, poručio je gradonačelnik Soyer.

Inicijativa za bratimljenje Sarajeva i Izmira nastala je prilikom posjete delegacije Grada Sarajeva Gradu Izmiru u septembru prošle godine, nakon čega su je podržala gradska vijeća oba grada.

Radio AS