Brojne izložbe, radionice i diskusije u okviru ovogodišnjeg Pop Art Festivala

Sedmo izdanje Pop Art Festivala – PAF2023, u organizaciji Udruženja “Pogon”, biće održano od 18. do 23. septembra u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru.  

Ovogodišnji PAF otvorit će samostalna izložba “Cybernapse” umjetnika Adisa Kutkuta Billaina u Galeriji BKC-a. Izložbu će pratiti projekcija Kutkutovog filma “Fugitive”, kao i istoimena postavka koja će predstaviti crteže, storyboarde, skulpture i druge radove koji čine likovnu podlogu ovog filma.

Stotine skica, crteža i ilustracija, s jedne strane, ukazuju na kompleksnost procesa stvaranja animiranog filma, dok s druge, razotkrivaju autorovu posvećenost i crtačku disciplinovanost.

Otvorenje izložbe i projekcija filma “Fugitive” bit će upriličeni 22. septembra u 20:00, a karte za projekciju filma moći ćete kupiti putem sistema Kupikartu.ba.

Pop Art Festival i ove godine kreira prostor za promociju umjetnika mlađe generacije, te će u okviru centralnog programa predstaviti i kolektivnu izložbu dijela odabranih otvorenim pozivom “Novi talasi 2”.

Izložba će biti otvorena 21. septembra u Atrijumu BKC-a. Prema odluci stručnog žirija kojeg čine: prošlogodišnja pobjednica Alma Gačanin, umjetnica, pjesnikinja i feministkinja; Irfan Hošić, historičar umjetnosti i kustos, umjetnički voditelj Centra za savremenu kulturu KRAK; Bojan Stojčić, vizualni umjetnik – umjetnici i umjetnice čiji će radovi biti predstavljeni u okviru ove izložbe su: Danijela Mihić, Kasja Jerlagić, Katarina Gotić, Katarina Aćimović i Saša Tatić. Kustosica izložbi 7. PAF-a je Adna Muslija.

Društveno-angažovani programa čine i četiri izuzetno zanimljive panel diskusije. O temi “Povratak scenarista, Kako trenutna produkcija dramskih serija u BiH”, učesnici će moći razgovarati s  Elmom Tataragić, Eminom Omerović i Adnanom Lugonićem 19. septembra.

U četvrtak, 21. septembra, na panel diskusiji “Alternativni prostori i princip samoorganizacije u BiH kao generatori nezavisne umjetničke scene” bit će ugošćeni Lidija Drakulić iz UNSA Geto / DKC Incel, Nikola Ostojića iz DKC Sarajevo i Nikola Rončevića iz OKC Abrašević.

Sa kostimografkinjom Irmom Saje, glumicom Nadine Mičić i dizajnericom Enom Dujmović razgovarat će 22. septembra o karijeri i majčinstvu u svijetu nezavisne umjetnosti. Moderatorica panel diskusija je Asja Krsmanović. Zadnji dan festivala, 23. septembar, rezervisan je za sve ljubitelje gaminga, a o umjetnosti u video-igrama govorit će ekipa Mad Head Games studija: Nejira Kadrić, Ademir Fazlagić i Amir Čatić, a panel diskusiju će moderirati Adis Kutkut Billain.

Edukativni program ovogodišnjeg izdanja Pop Art Festivala čine PAF kreativne radionice: “T-shirt dizajn” (voditelj radionice: Sandro Drinovac), “Fotografija, savremeni mediji i percepcija svjetlosnog zapisa kroz prizmu društvenih mreža” (voditelj radionice: Ivan Hrkaš), “Uvod u UI/UX dizajn” (voditelj radionice: Nedim Šećeragić), zatim PAF masterclassovi “Animacija”, predavači Sabina i Zdravko Cvjetković, i izuzetno poseban masterclass “Umjetnost u video igrama” u saradnji sa Mad Head Games studijem i predavačem Ademirom Fazlagićem, koji je otvoren za polaznike širom Bosne i Hercegovine.

Prijave za kreativne radionice i masterclassove su još uvijek otvorene, a svi zainteresirani mladi ljubitelji umjetnosti mogu se prijaviti putem linka: http://bit.ly/PAF-radionice

Pop Art Festival i Udruženje “Pogon”, za masterclass “Umjetnost u video igrama”, snosit će troškove prevoza, smještaja i hrane za polaznike koji dolaze izvan Sarajeva. Prijave za PAF radionice i masterclassove otvoreni su do popunjavanja kapaciteta, saopštili su organizatori.

Radio AS