“Call me God” predstava o terorizmu i nasilju premijerno 29. aprila na sceni SARTR-a

Predstava “Call me God” prema tekstu grupe autora Gian Maria Cervo, Marius von Mayenburg, Albert Ostermaier i Rafael Spregelburd, a u režiji Gianluca Iumenta premijerno će biti izvedena 29. aprila na sceni SARTR-a.

Predstava nastaje u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra, Teatro Stabile Delle Arti Medioevali, Associazione La Dramaturgie i Associazione  culturale Ideagora.

Tekst “Call me God” inspirisan je snajperskim napadima u Washingtonu (također poznatim kao snajperski napadi Beltway) u kojima je, u vremenskom periodu od tri sedmice, ubijeno jedanaest ljudi.

Direktorica Sarajevskog ratnog teatra SARTR glumica Maja Salkić istakla je na današnjoj konferenciji za medije da je riječ o tehnički zahtjevnoj predstavi koja je i iskorak u tehničkom smislu.

“Predstava je multimedijalna, određene scene su kao da gledamo isječke iz filmova. Kao pozorište odlučili smo se da pokušamo investirati u pozorište, da idemo ukorak s vremenom”, kazala je Salkić.

Govoreći o predstavi Maja Salkić navodi da taj komad govori o terorizmu.

“I mi smo se kao glumci i glumce pitali zašto govorimo o temi terorističkih napada u Americi. Međutim znamo kako određeni napadi, posebno u Americi, u nekim evropskim metropolama zapravo i ostavljaju veliki pečat i na naše živote, ovdje u BIH”, mišljenja je Salkić.

Reditelj Gianluca Iumento kazao je da je tekst predstave kao neki kolaž, kao kubistička slika umjetnika koji su živjeli u isto vrijeme, pripadnici su iste generacije i reaguju na isti način.

Tekst je, kako je ocijenio, vrlo duhovit, zanimljiv, na momente i smiješen. Kaže da je riječ o predstavi koja je zahtjevna i dinamična. Ujedno je i predstava u kojoj će publika i uživati, smijati se i zabaviti ali i shvatiti ljudske tragedije.

Glumica Amila Terzimehić smatra da je predstava “Call me God” školski primjer postdramskog teatra,  obiluje različitim sredstvima i stilovima, a u smislu različitih stilova bila je za glumce jako izazovna i inspirativna.

“Što se tiče same teme predstave kako mi možemo da napravimo neku vezu sa terorističkim napadima u Americi, mislim da je dovoljno da je osnovna tema predstave nasilje. Nasilje kao terorizam, kao nasilje u porodici u čemu se također govori u predstavi. U tom smislu je univerzalna predstava”, ocijenila je Terzimehić.

U predstavi igraju Alban Ukaj, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Amila Terzimehić i Enes Kozličić. Dramaturgiju potpisuje Nejra Babić, kostimografiju Lejla Hodžić, scenografiju Armin Ćosić, a dizajn plakata Naida Čelik.

Radio AS