Šteta najavio izgradnju tramvajske pruge do Dobrinje

Stručnjaci koji su radili na izradi studije izvodljivosti izgradnje nove tramvajske pruge od Nedžarića do Dobrinje prezentovali su danas predstavnicima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo sve pojedinosti i rezultate studije.

Na osnovu prezentovane studije izvodljivosti, ministar Šteta je najavio izgradnju nove tramvajske pruge od Nedžarića do Dobrinje.

“Trenutno oko 40 hiljada ljudi živi u ovom dijelu grada i ovaj projekt će značajno poboljšati svakodnevnicu svima. Krenut ćemo u pregovore za izgradnju tramvajske pruge do Dobrinje, na osnovu izrađene studije, jer je jasno da će se realizacijom ovog projekta dobiti pouzdanija i kvalitetnija usluga javnog prevoza, smanjiti vrijeme putovanja i unaprijediti postojeće stanje. Izgradnjom tramvajske pruge dobit ćemo najbrži prevoz i najkraću saobraćajnicu od Dobrinje prema Ilidži i Centru”, istakao je ministar Šteta.

Ekonomska opravdanost u realnim okvirima i značajni aspekti zaštite okoliša jedni su od osnovnih pokazatelja studije. Analiziran je i broj stanovnika, kao i potražnja za uslugama javnog prevoza u ovom području, koji pokazuju rastući trend.

“Zadovoljan sam rezultatima studije i ponosan što mogu biti dio još jedne važne priče za drugačiju sliku Sarajeva, slike koja će dati još jednu novu dimenziju javnog prevoza u Kantonu Sarajevo”, zaključio je Šteta.

Sa druge strane, izrada studije i konsultantski pregovori za izgradnju pruge od Željezničke stanice do Šipa još uvijek su u toku.

Radio AS