Ceremonijom u Narodnom pozorištu svečano otvoren 28. Sarajevo Film Festival

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je otvoren 28. Sarajevo Film Festival, prestižna internacionalna filmska smotra koja se svake godine održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Brojni gosti iz zemlje i svijeta, glumci, režiseri, drugi članovi filmskih ekipa te ljubitelji filmske umjetnosti prošetat će Crvenim tepihom stilizovanim u formi crvenog bosanskog ćilima te boravkom u Sarajevu doprinositi posebnoj atmosferi kojom grad odiše tokom festivalskih dana.

Manifestacija će trajati do 19. avgusta.

Tokom ceremonije otvorenja u Narodnom pozorištu, nagrade Počasno srce Sarajeva uručene su švedskom režiseru Rubenu Östlundu čijim filmom “Trogao tuge” je ovogodišnji SFF otvoren, kao i ukrajinskom režiseru Sergeiu Loznitsi. Obojica su zahvalili za tu počast, a Loznitsa izjavio i da mu je posebno drago što je takvu nagradu dobio u Sarajevu, gradu koji je bio simbol otpora u nedavnoj ratnoj historiji, sad kad njegova zemlja Ukrajina preživljava brutalne napade izuzetno opasnog agresora.

Otvorenje Festivala je praćeno paralelnim projekcijama Östlundovog “Trougla tuge” u ljetnim kinima Coca-Cola, Stari Grad i Mostar. Film je prikazan i tokom današnjeg dana na pres-projekciji 28. Sarajevo Film Festivala. Dobitnik je Zlatne palme na festivalu u Cannesu, što je drugi put da je švedski reditelj osvojio nagradu nakon 2017. godine za “The Square”.

“Trougao tuge”, za koji Östlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od saradnika na produkciji ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Saradnici na produkciji filma uime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Ostvarenje je satira koja razotkriva uloge i klase. Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom te završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Östlund je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

Tokom večerašnje ceremonije otvorenja, direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović je kazao da je time nastavljena misija prikazivanja najboljeg iz svijeta filmske umjetnosti i da su organizatori sretni što nakon dvije pandemijske godine, Festival ugošćuje učesnike kao u predpandemijsko vrijeme.

Marjanović je posebno zahvalio dosadašnjem dugogodišnjem direktoru Festivala Miri Purivatri za njegov izuzetni doprinos ovoj manifestaciji filmske umjetnosti.

Selektorica takmičarskog programa Elma Tataragić je osim filmova u dokumentarnoj i drugim kategorijama, najavila čak 51 igrani film, a u borbi za nagradu Srce Sarajeva  u takmičarskom dijelu programa, osam novih naslova među kojima je “Balada” bosanskohercegovačke rediteljice Aide Begić.

Ovogodišnji SFF ponudit će publici 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od čega će 51 premijerno prikazani film iz regije u četiri takmičarske selekcije učiniti Sarajevo Film Festival najvećom prezentacijom kinematografija jugoistočne Evrope na svijetu.

Noć uoči Festivala, prokazan je dokumentarni film o Emeriku Blumu (1911-1984.) bh. rediteljice Jasmile Žbanić. Budući da je to radna verzija filma, rediteljica je sinoć, kao i večeras direktor SFF-a, zamolila gledaoce da pomognu u završetku filma time što će ustupiti fotografije, potencijalne video-materijale ili vlastita usmena svjedočenja o Blumu, istaknutom nekadašnjem privredniku i bivšem gradonačelniku Sarajeva.

FENA

Radio AS