Crveni križ FBiH: Tuberkuloza ostaje jedan od najsmrtonosnijih zaraznih ubica na svijetu

Sedmica borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine od 14. do 21. septembra, a ovogodišnji moto je “Investirajte u okončanje tuberkuloze. Spasite živote.”.

Cilj je naglasiti hitnu potrebu ulaganja resursa kako bi se pojačala borba protiv TB-a i ostvarile obaveze za okončanje TB-a koje su napravili globalni lideri.

Crveni križ Federacije BiH navodi kako je to prilika da se podigne svijest javnosti o tuberkulozi (TB).

Ističu kako, nažalost, tuberkuloza ostaje jedan od najsmrtonosnijih zaraznih ubica na svijetu. Svakog dana više od 4.100 ljudi izgubi život od tuberkuloze, a blizu 28.000 oboli od ove bolesti koja se može spriječiti i izliječiti. Globalni napori u borbi protiv tuberkuloze spasili su oko 66 miliona života od 2000. godine.

“Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, oko jedne četvrtine svjetske populacije zarazi se bakterijom tuberkuloze, a samo 5-15 posto njih razvije aktivnu tuberkulozu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da prema podacima Globalnog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije o tuberkulozi za 2021. godinu, u Bosni i Hercegovini je evidentirano 357 oboljelih od tuberkuloze, od toga 322 novih slučajeva. Oko 80 posto oboljelih imalo je plućnu tuberkulozu, a najveći broj oboljelih od tuberkuloze bile su osobe starosti 65 godina i više. Sa stanovišta polne strukture, u Bosni i Hercegovini su u izvještajnom periodu od tuberkuloze više oboljevali muškarci.

Izvještaj o nadzoru i monitoringu tuberkuloze, koji su pripremale Regionalna kancelarija SZO za Evropu i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazao je da Evropa, iako je postigla cilj da se do 2020. godine smanji stopa incidence tuberkuloze za 25 posto, nije uspjela da smanji smrtnost povezanu sa tuberkulozom kako je planirano. Umjesto toga, broj smrtnih slučajeva povezanih s tuberkulozom povećao se u regiji kao uticaj pandemije COVID-19. Osim toga, svaki treći pacijent imao je multirezistentni oblik tuberkuloze za koje je stopa uspjeha u liječenju ispod optimalnog nivoa.

Organizacije unutar strukture Crvenog križa Federacije BiH će širom Federacije tokom ove sedmice organizirati edukativna predavanja i radionice za različite ciljne grupe o temi prevencije i provođenjenja mjera zaštite i samozaštite, organizirat će se akcije darivanja krvi, distribuirati markice koje su štampane posebno za ovu Sedmicu, saopšteno je iz Crvenog križa FBiH.

Radio AS