Tradicionalna vožnja “Giro di Sarajevo” u nedjelju, 18. septembra

Tokom Evropske sedmice mobilnosti Udruženje “Giro di Sarajevo” će učestvovati u kampanjama koje organizuju Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo, a promotivna vožnja Giro di Sarajevo će biti održana u nedjelju 18. septembra.

“Nakon dvije godine pandemijske pauze, tradicionalna vožnja “Giro di Sarajevo” opet će biti održana i to u nedjelju, 18. septembra. Učešće je, kao i uvijek, besplatno i svi su dobrodošli. Učestvovati mogu svi koji su stariji od 12 godina. Vozimo starom rutom od Dobrinje do Vijećnice i nazad do Vilsa, a za sve koji se registriraju na samom startu, pripremili smo poklone. Okupljanje je u 15 sati na Dobrinji, u dvorištu škole ‘Skender Kulenović'”, kazao je Feni Damir Margeta, inžinjer saobraćaja i saradnik u Udruženju građana “Giro di Sarajevo”.

Iz Udruženja se nadaju da će vremenska prognoza u nedjelju biti povoljna te kako neće biti nevremena koje bi pokvarilo eventualno održavanje ove vožnje. U slučaju nevremena organizator će obavijestiti učesnike o eventualno novom teminu održavanja vožnje.

Margeta je u razgovoru za Fenu kazao kako je Udruženje “Giro di Sarajevo” uradilo i jedan projekat sa Udruženjem studenata Elektrotehničkog fakulteta “Stelex”, koji su putem javnog poziva dobili grant Fondacije “Mozaik” za projekat biciklističkog parkirališta ispred Fakulteta.

Postavljanje parkirališta će biti upriličeno danas.

“Konsultovali su me za dizajn biciklističkog parkirališta i dogovorili smo da ga izvedemo prema mom dizajnu inovantnih parkirališta za bicikle, za koji sam prethodno dobio jedan mali grant za inovacije. Inovacija je takođe bila povod mog gostovanja na najvećoj konferenciji o urbanoj mobilnosti Velo-city u junu ove godine u Ljubljani”, kazao je Margeta.

Naglasio je da su studenti ETF-a pokazali i veliku profesionalnost i inicijativu u svemu ovome jer, na jedan način, sami-sebi rješavaju problem mobilnosti i dolaze do biciklističke infrastrukture, što je za svaku pohvalu.

“Kuriozitet priče je što je Stelex dogovorio da Uprava ETF-a ustupi jedno parking mjesto za automobile koje unajmljuju od Kampusa, i da ga prenamijene za postavljanje parkirališta za e-romobile i bicikle, čime se direktno potiču ekološki prihvatljivi oblici aktivnog kretanja i urbane mobillnosti”, istakao je Margeta.

Kako je kazao, iako je praksa prevođenja parkinga za automobile u biciklistička parkirališta redovna drugdje u svijetu, ovo je tek prvi puta da se dešava kod nas. 

“Inače, ovakve poteze vlasti obično definišu saobraćajnim politikama, a kod nas se to radi po prvi puta. Zanimljivo je što je ovo i prvo kvalitetno parkiralište za bicikle koje je postavljeno u gradu ove godine”, kazao je Margeta.

Prema njegovim riječima, druga interesantna stvar je da su u okviru Projekta osigurane i odgovarajuće brave za korisnike, koje će biti dostupne na portirnici ETF-a.

Naredna planirana aktivnost koju Udruženje “Giro di Sarajevo” radi je postavljanje istog parkirališta u Goraždu.

“Tu Giro sarađuje sa Udruženjem “Eko Habitat” koje se bavi svim aspektima ekologije u tom gradu. Naime, oni su se u cilju unapređenja biciklističke infrastrukture, opredijelili da postave jedno parkiralište prema mom dizajnu u dvorištu Osnovne škole “Fahrudin Fahro Baščelija”. Lokacija je odabrana na osnovu online ankete o gradskom biciklizmu u Goraždu koju smo zajednički osmisli i proveli”, kazao je Margeta. 

FENA

Radio AS