Dan otvorenih vrata u JU Historijski arhiv Sarajevo

Historijski arhiv Sarajevo će 9. juna obilježiti Međunarodni dan arhiva, u okviru čega će biti organizovan i “Dan otvorenih vrata u JU Historijski arhiv Sarajevo”.

U saopštenju Historijskog arhiva Sarajevo navodi se da Svjetska arhivska zajednica svake godine obilježava Međunarodni dan arhiva 9. juna kao sjećanje na dan kada je 1948. godine Međunarodno arhivsko vijeće – International Council on Archives (ICA) osnovano pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Ovaj datum se obilježava od 2007. godine, a tek od 2019. se cijela sedmica oko tog datuma obilježava na nivou ICA-e kao Međunarodna sedmica arhiva. Ove godine ICA također obilježava i svoj jubilej – 75. godišnjicu postojanja.

Međunarodni dan arhiva 9. juni je prilika da se još jednom ukaže na značaj i ulogu arhiva u društvu, kao i dokumentarnog naslijeđa koje oni čuvaju i daju svakodnevno na korištenje. To je prilika i da se promovira arhivska profesija kao specifična i samostalna stručna i naučna djelatnost od izuzetnog značaja za svako društvo i državu, saopšteno je.

Radio AS