Deinstitucionalizacija brige o djeci bez roditeljskog staranja

Ministrica rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković sastala se s Tom Malvetom, direktorom SOS Children’s Villages International za region Centralne i Istočne Europe, Srednje Azije i Bliskog Istoka. 

SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine jedna su od 137 asocijacija ove organizacije u svijetu i jedna od 30 asocijacija u ovom regionu.

Istovremeno, SOS Dječija sela BiH su najveći pružalac usluge smještaja djece bez roditeljskog staranja u Bosni i Hercegovini. Sastanak je bio prilika za razgovore o procesima transformacije SOS Dječijih sela Bosne i Hercegovine, deinstitucionalizaciji brige o djeci bez roditeljskog staranja u Kantonu Sarajevo, kao i o trenutnim i planiranom projektima i inicijativama na kojima Ministarstvo radi u saradnji sa SOS Dječijim selima BiH.

“SOS Dječija sela su naš važan partner i veliki broj djece iz Kantona Sarajevo smješten je upravo u servisima ove organizacije u porodičnom obliku brige. Međutim, naša saradnja je mnogo šira od smještaja i sarađujemo i u programu jačanja porodica u prevenciji razdvajanja djece od porodica porijekla, na projektima zapošljavanja i jačanja mladih bez roditeljskog staranja i mladih u riziku, i u drugim oblastima od značaja za djecu bez roditeljskog staranja”, istakla je ministrica Pavić Pečenković.

Tom Malvet je izrazio zadovoljstvo dugogodišnjom saradnjom, te predstavio globalnu strategiju SOS Children Village’s international, kao i ulogu SOS Dječijih sela Bosne i Hercegovine, budućnost ove organizacije u našoj zemlji i specifične procese od naročitog značaja kao što je integracija SOS porodica u zajednice i put lokalne samoodrživosti organizacije.

Zajednički zaključci fokusirani su na nastavak zajedničkog rada, ne samo na brizi o djeci bez roditeljskog staranja, nego i u procesima transformacije postojeće brige i deinstitucionalizacije kroz preventivne programe i jačanje hraniteljstva.

Radio AS