Delić: Nagomilani dugovi nastali nestručnim rukovođenjem prethodnih uprava preduzeća ZOI ’84 došli na naplatu

Krajem prošle godine, osnivanjem Odjeljenja za praćenje rada javnih preduzeća, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo uhvatilo se u koštac s dugogodišnjim nagomilanim problemima u javnim preduzećima iz resora privrede, saopštili su iz Vlade KS.

U proteklom periodu riješena su dva velika dugovanja ovog preduzeća koja su prijetila da opterete likvidnost i njegovo daljnje poslovanje. Riječ je o potraživanjima koje je preduzeće moralo isplatiti u slučajevima Bosnalijek i Peeroton, a preostali dug koji može znatno utjecati na likvidnost preduzeća je dug po tužbi Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine koji iznosi nešto više od 2,2 miliona KM, saopšteno je.

“Ovaj dug nastao je zbog nenamjenskog utroška grant sredstava i nemogućnosti pravdanja istih, a  koje je javnim pozivom iz 2012. godine preduzeće dobilo od Fonda za zaštitu okoliša za dva projekta. U periodu od 2012. do 2016. godine Fond za zaštitu okoliša aneksiranjem ugovora produžavao je rok za pravdanje preostalog iznosa grant sredstava u ukupnom iznosu od oko 1,1 milion KM, a kako uprava preduzeća nikad nije opravdala utrošak sredstava, Fond je pokrenuo sudski postupak. Presudom iz 2017. godine ovaj dug zajedno s kamatama prešao je cifru od 2,2 miliona KM”, iznio je ministar privrede KS Adnan Delić.

Naveo je i da se ovaj dug, kao ni prethodno navedena potraživanja uprave preduzeća nisu rješavala godinama, što je, u slučaju Peeroton, prošle godine dovelo do blokade računa ovog preduzeća. 

“U slučaju Peeroton jedna od prethodnih uprava preduzeća potpisala je štetan ugovor s ovom slovenskom firmom po osnovu kojeg je preduzeće ZOI ’84 bilo dužno isplatiti oko pola miliona maraka ovoj slovenskoj firmi. Kako se to nije rješavalo taj dug je došao na naplatu prošle godine i mi smo ga riješili kako bi preduzeće moglo nastaviti nesmetano poslovati”, podsjetio je ministar Delić.

Ministarstvo privrede u protekle dvije godine riješilo je većinu dugovanja ZOI ’84, te uložilo više od 30 miliona maraka u obnovu i razvoj infrastrukture na Bjelašnici i Igmanu.

“Osim rješavanja problema starih dugovanja koja su ometala rad ovog preduzeća, mi smo uporedo izdvajali sredstva za realizaciju desetina projekata s ciljem poboljšanja usluga preduzeća i naravno unapređenja sadržaja i ponude na našim olimpijskim planinama”, dodao je ministar Delić.

Presuda po kojoj je preduzeće dužno izvršiti povrat sredstava Fondu za zaštitu okoliša FBiH zajedno s pripadajućim kamatama koje su od 2017. godine do danas prešle iznos glavnice dugovanja trenutno je u procesu žalbe koju je preduzeće podnijelo na ovu presudu i po kojoj se traži smanjenje procenta kamate kako bi se i ovaj dug mogao početi otplaćivati. 

Krajnji cilj je, kako ističu iz Ministarstva privrede KS, postići da javna preduzeća svoje tekuće poslovanje pokrivaju iz vlastitih sredstava, dok će Ministarstvo podržavati kapitalne projekte značajne za razvoj javne djelatnosti koju obavljaju javna preduzeća. 

Radio AS