Do kraja sedmice više od milion KM podsticaja poljoprivredi za prvi kvartal 2022.

Početkom aprila, na inicijativu Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Odluku o visini novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokove za podnošenja zahtjeva za 2022. godinu. 

Usvajanje ove Odluke bilo je uvjet da se počne s isplatom podsticaja za prvi kvartal ove godine što je Ministarstvo privrede i ispoštovalo, shodno ranijim najavama ministra privrede Adnana Delića.

„Učinili smo maksimalne napore da se prvi kvartal podsticaja isplati u aprilu i sve aktivnosti počev od pripreme prijedloga odluke, provođenja javne rasprave do usvajanja konačne Odluke ubrzali smo i ovo je oko mjesec dana ranije isplata u odnosu na prethodnu godinu kad smo s isplatom počeli krajem maja. Obradili smo 330 zahtjeva za podsticaje za koje će do kraja sedmice biti uplaćeno 1.000.816 KM“, pojasnio je ministar Delić.

Od ukupnog iznosa isplaćenih podsticaja, najveći iznos od 349.675 KM bit će isplaćen za podsticaj otkupu mlijeka, dok će za tov piladi biti isplaćeno 144.509,13 KM, a tov junadi 93.450 KM. Za plasteničku proizvodnju po 49 obrađenih rješenja bit će isplaćeno ukupno 52.288 KM, dok će u oblasti kapitalnih ulaganja biti isplaćeno 81.653,08 KM za kupovinu priplodih junica, te 58.878,51 KM za kupovinu nove polprivredne mehanizacije i priključnih sredstava.

Ministar Delić naglasio je važnost poljoprivredne proizvodnje na području Kantona, te još jednom podsjetio da Ministarstvo nastoji olakšati poljoprivrednicima kroz različite aktivnosti, među kojima su i otkupi tržišnih viškova u ovoj i prethodnoj godini, ali i najavljeni otkup plodova ovogodišnje sjetve već u jesen, donošenje Odluke kojom je poljoprivrednim proizvođačima dozvoljeno da koriste sjeme i sadni materijal iz svoje reprodukcije i mnoge druge olakšice. Uskoro će biti spreman i novi tekst zakona o poljoprivrednim podsticajima.

„Mi smo u završnoj fazi pripreme novog zakona o poljoprivrednim podsticajima u koji ćemo uvrstiti i prijedloge privrednika s javne rasprave iz februara koji se odnose na unapređenje proizvodnje, jer želimo kvalitetne podsticaje za strateške grane poljoprivrede, kao i one za koje imamo resurse da budemo najbolji u regionu. Domaća proizvodnja hrane nam je bitna i svi vidimo koliko je važno imati vlastitu proizvodnju, posebno u nestabilnim društveno – političkim uvjetima kakvim ovih dana svjedočimo“, zaključio je ministar Delić.

Naveo je i da će se novim zakonom regulisati posebni podsticaji mladima koji odluče da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kako bi se i na ovaj način utjecalo da mladi ostaju u BiH.

Odlukom je predviđeno sedam miliona KM budžetskih sredstava za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu, što je za 1,5 miliona KM više sredstava u odnosu na 2020. godinu, a što pokazuje kontinuitet u opredjeljenju ovog Ministarstva da iz godine u godinu jača poljoprivrednu proizvodnju i izdvajanja za njeno unapređenje.

Radio AS