Sarajevo će od januara godišnje gubiti 130 miliona KM, jedina nada je Ustavni sud

Iz Vlade Kantona Sarajevo oglasili su se povodom neusvajanja Nacrta zakona o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH te naznačili da će smanjenje pondera početi se primjenjivati od 1. januara sljedeće godine.

“Iako Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u četvrtak nije usvojio Nacrt zakon o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda, iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo podsjećaju javnost da je ovaj zakon sa svim svojim izmjenama usvojen ranije u oba doma Parlamenta FBiH, prema kojima se Kantonu Sarajevo smanjuje ponder sa 1,9 na 1,5, te svake sljedeće godine za 0,1”, podsjećaju iz Vlade Kantona Sarajevo.

Iz Kantona Sarajevo naznačavaju da ovo znači kako će ovaj kanton dobiti 130 miliona KM manje u budžet za 2023. godinu, što će uveliko narušiti funkcionalnost ovog kantona. Ponavljaju i kako je protiv ovoga zakona podnijeto više apelacija Ustavnom sudu.

“Na ovaj zakon je u međuvremenu podnijeto više ustavnih apelacija, zbog grubih kršenja procedura i drugih zakona prilikom njegovog donošenja, čime se narušila fiskalna ravnoteža i izvršilo fiskalno nasilje bez jasno prezentiranih fiskalnih analiza i procjena. Zbog svega ovoga, u Ministarstvu finansija i Vladi KS očekuju da će Ustavni sud FBiH što prije poništi ovakav zakon”, poručili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Ističu kako je Dom naroda FBiH u četvrtak samo oborio novu izmjenu zakona, prema kojoj bi primjena novog umanjenog pondera za Kanton Sarajevo počela odmah ove godine

Iz Kantona Sarajevo također pozivaju “radnu grupu koju je formirala Vlada FBiH da što prije izađe sa rješenjem novog, sveobuhvatnog i pravednije zakona o pripadnosti javnih prihoda zasnovanog na bazi analiza i studija ekonomskih eksperata, a ne tako što će pojedini zastupnici nestručno i politikantski zadirati u fiskalnu politiku Federacije Bosne i Hercegovine”.

Radio AS