Druga grupa bh. privrednika otputovala na EXPO Dubai: Želimo se predstaviti u najboljem svjetlu

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić ispratio je danas na sajam EXPO Dubai drugu grupu bosanskohercegovačkih privrednika, koju čine predstavnici 17 kompanija iz oblasti obrade i proizvodnje od tekstila, gradnje, projektovanja, dekorativnih uređenja, arhitekture i ostalih industrija.

Ministar Delić izrazio je zadovoljstvo što naši predstavnici prepoznaju mogućnosti izložbe kakva je EXPO i zahvalio privrednicima što će predstavljajući svoje kompanije predstaviti i Kanton, ali i državu Bosnu i Hercegovinu. Istakao je da su im Ministarstvo privrede i tim EXPO 2020 BiH na raspolaganju za sve što budu smatrali da im može biti od koristi.

Drugu biznis delegaciju BiH predstavljaju kompanije iz Sarajeva, Bugojna, Srebrenika, Posušja, Banja Luke i Tešnja.

Među onima koji su danas otputovali u Dubai su i predstavnici kompanije Studio ZIDOVI koji su, kako je istakla Dalila Fejzagić, prošlog mjeseca obišli paviljone na EXPO-u, a uz paket podrške Ministarstva privrede nastojat će iskorisiti mogućnosti platforme za umrežavanje i ostvarivanje novih kontakata.

„Mi smo već pet godina prisutni na tržištu arapskih zemalja, a EXPO prije svega vidimo kao priliku da ispratimo kretanje trendova u poslu kojim se mi bavimo, ali i za širenje i sticanje novih kontakata, novih oblasti djelovanja i novih tržišta. EXPO je izvanredna svjetska izložba i ovo je jedini EXPO gdje su sve zemlje svijeta prisutne. Drago nam je da smo i mi dio toga“, istakla je Fejzagić.

Ivana Vukmanović, vlasnica kompanije „Liv“, EXPO vidi kao mogućnost širenja biznisa, prvenstveno na regionalna tržišta.

„Proizvodimo odjeću za bebe i želimo se proširiti na tržišta regije, ali i šire. Zbog toga idemo na EXPO, da uspostavimo kontakte koji će nam u omogućiti izlazak na inostrana tržišta, ali sigurna sam i da ću vidjeti inovacije koje ću uvrstiti u svoje brendove“, kazala je Vukmanović.

Da je EXPO prilika za sve potvrdila nam je i Mirna Perendija – Kučević, predstavnica „DracoMom Carriers“.

„Mi smo mala proizvodnja iz Sarajeva. Naša očekivanja od EXPO-a su velika i mislim da je ovo velika prilika koja nudi mnogo mogućnosti, kako za nas male poduzetnike, tako i za velike kompanije. Istražila sam EXPO, preuzela aplikaciju s platforme i već sam dogovorila neke sastanke, tako da sam optimistična. Idemo da se predstavimo u najboljem svjetlu“, kaže Perendija – Kučević.

Ova delegacija privrednika tokom boravka na EXPO 2020 Dubai imat će jedinstvenu priliku za povezivanje i ostvarivanje novih poslovnih kontakata  s privrednicima Mađarske i Srbije na događajima koji će biti organizirani na paviljonima ovih zemalja.

Također, na paviljonu Bosne i Hercegovine u četvrtak, 3. februara, biti će organizirani networking susreti za naše privrednike. Prisustvo na ovom događaju potvrdili su predstavnici poslovnih zajednica iz nekoliko zemalja među kojima su Estonija, Meksiko, Malezija, Srbija, Mađarska i Slovenija, a očekuje se da će se ovom susretu odazvati i druge zemlje iz distrikta mogućnosti, mobilnosti i održivosti.

Dan kasnije planiran je i susret bh. privrednika s predstavnicima Privredne komore Ajmana iz Ujednijenih Arapskih Emirata. U ime Vlade Kantona Sarajevo ovom susretu prisustvovat će ministar kulture i sporta Samir Avdić.

Radio AS