Sutra Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo o ukidanju pondera 2

Sutra, u utorak, održat će se 22. hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajeva, saopšteno je iz Press službe.

Hitna sjednica Skupštine KS će se održati povodom usvajanja izmjena Zakona o pripadnostima javnih prihoda Federacije BiH kojim se ukida “ponder 2” za Kantonu Sarajevu u raspodjeli tih prihoda.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Izmjena ovog zakona podrazumijeva drugačiju raspodjelu javnih prihoda kantonima, a što se prije svega odnosi na smanjivanje pondera Kantonu Sarajevo da bi se omogućili veći prihodi drugim kantonima.

Inicijativa o ukidanju pondera 2 za Sarajevo pokrenuta je u Tuzlanskom kantonu još 2014. godine.

Glavni argument koji su u Parlamentu FBiH zastupali i oni koji su podržali ovaj zakon je da kroz sistem preraspodjele Sarajevo, navodno, živi na račun drugih kantona i uzima više novca nego što uplaćuje.

Ipak, problem je što se raspodjela ne određuje na osnovu naplate poreza, pa da bi tvrdnja o tome da Sarajevo živi na račun drugih imalo utemeljenje.

Razlog zašto je Kanton Sarajevo uopšte prvobitno dobio veći ponder je taj što se ispostavilo da se u ovom kantonu naplaćuje daleko više poreza nego u ostalima te su se kroz veći ponder nastojale ispraviti ove nepravde.

sarajevskasehara.com

Radio AS