Državni službenici protestovali zbog malih plata i poručili: Mi nismo parlamentarci i ministri

Ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine održan je protestni skup Samostalnog sindikata službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

“Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika po peti put održava proteste sa istim ciljem, zahtjevima i željama. Na prvom mjestu je nepotpisivanje kolektivnog ugovora”, kaže predsjednik sindikata Salih Karčić.

Karčić kaže kako ne postoji država u Evropi u kojoj državni službenici i namještenici nemaju potpisan kolektivni ugovor sa svojim poslodavcem.

“Protestujemo i zbog neusvajanja budžeta za 2021. i 2022. godinu, mi smo na privremenom finansiranju dvije godine”, poručio je Karčić.

Treći zahtjev je vezan za plate, osnovne plate službenika u državnim institucijama su za 25 do 40 posto manje u odnosu na iste poslove na nižim nivoima vlasti, kažu iz Sindikata i upozoravaju da se radi o uhodanom projektu urušavanja državnih institucija.

“Mi kao sindikat tražimo svoja prava. Pravo na život, nažalost u ovoj državi zaposlenim u državnim institucijama je ugroženo pravo na život. Imamo pravo na posao, radimo ali od ličnih primanja u državnim institucijama ne mogu da prežive pa pored državnih poslova, uposleni moraju raditi privatno da bi obezbijedili egzistenciju za svoju porodicu”, kazao je Karičić.

Iz sindikata su podsjetili da su se obraćali Predsjedništvu, Vijeću ministara, predsjednicima vladajućih stranaka, međunarodnoj zajednici, OHR-u i svim ambasadama ali su se svi oglušili o zahtjeve, te čak nisu ni odgovorili.

klix.ba

Radio AS