EUFOR: U petak pojačane vojne aktivnosti u blizini aerodroma u Sarajevu

Glavna komanda EUFOR-a koja je smještena u Sarajevu izdala je novo saopćenje u kojem se obavještavaju stanovnici Butmira, Dobrinje i okolnih naselja u blizini Međunarodnog aerodroma u Sarajevu kako će 28. oktobra doći do pojačanih vojnih aktivnosti u ovom dijelu grada.

Naime, iz EUFOR-a su naveli kako će u petak 28. oktobra, od 01 do 04 sata ujutro doći do pojačanih vojnih aktivnosti tokom zajedničke obuke s osobljem osiguranja aerodroma.

“Ova aktivnost je dio vježbe “EUFOR brzi odgovor 2022″ koja je u toku. Stanovnici mogu biti sigurni da nije došlo ni do kakve stvarne vanredne situacije”, saopćili su iz EUFOR-a.

Podsjetimo, EUFOR je slično saopćenje izdao i prošle sedmice kada su se u noći s petka na subotu također zabilježene pojačane vojne aktivnosti u blizini Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, a sve u sklopu vježbe “Brzi odgovor 2022”.

Vježba se organizuje na nekoliko lokacija, a u njoj učestvuju vojnici i 20 zemalja. Sve aktivnosti trebale bi biti okončane do 22. novembra.

Vojne aktivnosti započele su prije nekoliko dana pokazivanje letačkih sposobnosti EUFOR-ovih helikoptera u bazi Butmir.

“U skladu s našom misijom, mi u EUFOR-u demonstriramo potpuni posvećenos Evropske unije, kao i šire međunarodne zajednice, svim građanima BiH. mi smo nepristrasni i tretiramo sve narode na jednak način. Pertneri smo bh. vlastima, Oružanim snagama BiH i organima za provođenje zakona, a na kraju svakoj osobi u BiH”, kazao je komandant EUFOR-a Anton Wessely.

Radio AS