Fasada Festival: Završeno oslikavanje murala španskih umjetnika ‘Ruža Sarajeva’

Španski umjetnici Ramon Werens Puig i Johnathan Fullet Parralejo oslikali su mural pod nazivom “Ruža Sarajeva” u naselju Koševsko brdo.

Ovaj mural oslikan je u okviru pratećeg programa drugog izdanja Fasada Festivala, a nastao je zahvaljujući inicijativi i podršci Općine Sabadell i Ambasade Kraljevine Španije.

“Ruža Sarajeva” treći je mural koji je oslikan u sklopu ovogodišnjeg Festivala i predstavlja nastavak kulturalne razmjene između BiH i Španije.

Kompozicija murala sačinjena je od floralnih motiva koji u sebi nosi različite simbole, na suptilan način spajajući historiju i kulturu Sarajeva i tradiciju Španije. Osim murala, umjetnici Werens i Fullet na istoj lokaciji nacrtali su i grafit Sarajevo/Sabadell. U izradi ovog grafita učestvovali su i polaznici radionice “Ulična umjetnost: Od osnova do jedinstvenosti” koju su u Dječijoj kući realizirali španski umjetnici.

Oslikavanjem murala “Ruža Sarajeva” ujedno predstavlja završetak Fasada Festivala 2022, koji je pod motom slikamo, obrazujemo, mijenjamo, donio bogat umjetnički, edukativni i diskurzivni program.

Više od pedeset mladih ljudi imalo je priliku da učestvuje u edukativnom programu i uči o umjetnosti murala i grafita od priznatih umjetnika i umjetnica, dok je više od trideset umjetnika i grafitera sudjelovalo u realizaciji umjetničkog programa, saopšteno je iz Fasada Festivala.

Radio AS