Gradsko vijeće: Odluka o dodjeli ‘Plakete Grada Sarajeva’ Lejli Njemčević i Edini Selesković

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas će na sjednici razmatrati prijedlog o imenovanju Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2023. godini, te dva prijedloga o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” sportistkinji Lejli Njemčević i umjetnici Edini Selesković.  

Gradski vijećnici bi danas trebali donijeti odluku o imenovanju Odbora za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2023. godini koji čine članovi Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Sarajeva te istaknuti javni djelatnici – Jasmina Selimović, Hadžan Konjo, Šahim Kahrimanović, Mirsada Murtić, Mirza Pašić i Edin Deljkić. 

Gradski vijećnici će danas razmatrati i Prijedlog Odluke o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ Lejli Njemčević te Prijedlog Odluke o dodjeli priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ Edini Selesković. 

U obrazloženju se navodi da je Lejla Njemčević sportistkinja koja zlatnim slovima ispisuje historiju bh. sporta. Takmiči se u kategorijama planinskog i drumskog biciklizma. Vodeća je na UCI svjetskoj rang listi.

Također, Edina Selesković umjetnica svjetskog glasa koja kontinuirano izlaže i donosi angažiranu umjetnost svojim instalacijama u prostore i na ulice Sarajeva te prenosi posebnu sliku Sarajeva i BiH u svijetu. 

Pred vijećnicima je i Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, Nacrt Odluke o podizanju Spomen-ploče Marku Didojiu – Markanu, te Nacrt Programa podizanja spomenika i umjetničkih skulptura od značaja za Grad Sarajevo kojima je Grad Sarajevo investitor za 2023. godinu. 

Kako je iz Gradskog vijeća najavljeno, vijećnici će razmatrati i Nacrt Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2023. godinu te Nacrt Programa međunarodne saradnje Grada Sarajeva za 2023. godinu.

Radio AS