Evo koji zvaničnici su odustali od mandata u Skupštini KS

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić odustao je od mandata kojeg je osvojio na ovogodišnjim Općim izborima u BiH i nastavit će obnašati izvršnu funkciju u lokalnoj samoupravi.

Centralna izborna komisija (CIK) pozvala je zvaničnike koji su izabrani na Općim izborima 2. oktobra, a koji se trenutno nalaze na drugim funkcijama, da se što prije opredijele koji će mandat zadržati.

Nespojivi mandati su oni u općinskim vijećima opština, gradskim vijećima te pozicije načelnika ili gradonačelnika.

Efendić je i predsjednik Stranke za BiH koja je na ovogodišnjim izborima ostvarila značajan rezultat kada je u pitanju Kanton Sarajevo, a oko 51.700 građana glasalo je za njihove kandidatske liste. Na posljednjim izborima kao nositelj liste Stranke za BiH Efendić je dobio 18.994 glasova.

Ranije je isticao da bi prihvatio poziciju kantonalnog premijera ukoliko koalicija stranaka koja bi ga na tu poziciju predložila, bila u stanju osigurati stabilnu većinu te da nije zainteresiran za mjesto u zakonodavnom tijelu što predstavljaju skupštinske klupe.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo je 2018. godine kao kandidat SDA za Skupštinu KS imao 30.724 glasa. Kao kandidat za načelnika 2020. godine Efendić je imao 21.100 glasova.

Ranije danas mandate za Skupštinu KS odbili su i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, čiji mandat je dodijeljen Kenanu Magodi.

Isto je učinio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, a njegov mandat pripao je Saneli Klarić.

Također, Adnan Šteta je odustao od mandata u Skupštini Kantona Sarajevo. Šteta je u Skupštinu izabran sa 10.137 glasova, a trenutno je ministar saobraćaja u vladi Kantona Sarajevo.

Šteta je ranije spominjan kao jedan od mogućih kandidata za premijera Kantona Sarajevo, ali i kao ministar u novoj vladi koja će biti formirana.

Radio AS