Federalni inspektori kažnjavaju benzinske pumpe zbog povećanja cijena goriva

Na osnovu informacija Federalnog ministarstva trgovine o podnesenim zahtjevima za povećanje cijena goriva iz zaliha od strane pojedinih prometnika naftnih derivata, federalni tržišni inspektori od subote 5. marta vrše pojačane inspekcijske nadzore nad formiranjem cijena i marži na benzinskim stanicama u Federaciji BiH, s ciljem sprječavanja nezakonitog poskupljenja goriva.

“Prema dostupnim podacima, od subote do ponedjeljka izvršena su 24 ciljana i 72 kontrolna inspekcijska nadzora, a 13 subjekata nadzora je zatečeno u prekršaju, što podrazumijeva izdavanje 29 prekršajnih naloga. Također, kod jednog subjekta nadzora je zatečeno 13.000 litara goriva tržišne vrijednosti 42.990 KM bez prateće dokumentacije, zbog čega je subjektu nadzora izrečena zabrana prometovanja, a predmet prekršaja oduzet. Korektivnim djelovanjem federalnih tržišnih inspektora, 10 subjekata nadzora je odmah izvršilo korekciju cijena, čime je spriječeno njihovo povećanje”, saopšteno je iz FUZIP-a.

“Vanrednim djelovanjem Federalnog tržišnog inspektorata tokom vikenda, spriječeno je lančano nezakonito povećanje cijena zaliha goriva u FBiH. Međutim, svakodnevnim uvidom u stanje na terminalima veleprometnika, svjedočimo da su zalihe pri kraju i da je većina veleprometnika počela nabavljati gorivo po novim, višim cijenama, zbog čega i dolazi do poskupljenja. Federalni tržišni inspektori svakodnevno prate trend poskupljenja i inspekcijskim nadzorima kontrolišu njihovu zakonitost”, izjavio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.

Zbog ograničenog broja federalnih tržišnih inspektora, ova Uprava je jučer uputila dopise kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i inspekcijskim organima, kako bi se intenziviralo i sinhronizovalo djelovanje inspekcijskih organa na kontroli formiranja cijena i marži na području svih kantona u FBiH.Inspekcijski nadzori se nastavljaju, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi i sankcioniše nezakonito povećanje cijena na štetu potrošača i građana FBiH.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove pozivaju sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozoravamo da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane.

Mole se građani da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP-a:

– telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

– e-mail: info@fuzip.gov.ba

– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

faktor.ba

Radio AS