Festival “Baščaršijske noći” uspješno priveden kraju

Organizatori jednog od najvećih ljetnih festivala kulture u Bosni i Hercegovini – “Baščaršijske noći”, objavili su da je po svim ocjenama ovogodišnji festival uspješno priveden kraju čime je na najbolji način obilježeno 26 godina njegovog poslijeratnog postojanja.

Navode da je u proteklim festivalskim danima održano 25 različitih programa iz gotovo svih oblasti kulture (klasična, etno muzika, pop i rock muzika, sevdalinka, likovni i književni programi, pozorišne predstave, nastupi domaćih folklornih ansambala, te različiti muzičko-scenski izložbe fotografija…).

U pomenutim programima učestvovalo je skoro 1.000 umjetnika, izvođača i članova raznih ansambala iz BiH, te Hrvatske, Srbije, Crne Gore, S. Makedonije i Njemačke.

Istaknuto je da su zahvaljujući visokom kvalitetu, kao i činjenici da je jedan broj programa izveden na otvorenim prostorima, svi programi bili izvanredno posjećeni, tako da je ukupan broj posjetilaca na “Baščaršijskim noćima 2022” bio oko 30.000.

Čast da svečano otvori Festival, 30. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo, pripala je Sarajevskoj filharmoniji. Uz Filharmoniju, kao solista, publici se predstavio Isak Haračić, vođa sekcije violončela Sarajevske filharmonije, pod dirigentskom palicom maestre Samre Gulamović. Na programu su bile simfonije koje je komponovao Sergejv Prokofjev.

Novi sadržaj u okviru ovogodišnjih Baščaršijskih noći je „Vidikovac Fest“ koji je održan na atraktivnoj lokaciji na Trebeviću i u okviru kojeg su se 2. jula predstavile grupe: Srklet, Foxy Head, Almas, Zoster i Zabranjeno Pušenje, dok su 3. jula nastupili Stereo Banana, Elemental, Skroz i Brkovi.

Iz raznovrsnog programa Festivala organizatori izdvajaju i premijeru predstave Ljetopis o kralju Tvrtku u režiji Dine Mustafića i u produkciji JU “Bosanski kulturni centar KS” i UG „Scena“.

Naglašeno je da je akcenat ovogodišnjeg festivala stavljen na promociju domaćih eminentnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine čime se nastojalo podržati domaće snage i pružiti prilika velikom broju mladih talentovanih bosanskohercegovačkih umjetnika da svoj kreativni rad predstave publici na scenama širom Sarajeva, ali širom Bosne i Hercegovine. 

“Tako je festivalski programi ove godine održan u nekoliko sarajevskih općina, ali također i na Trebeviću, Vracama, te u bh gradovima: Tuzla i Kozluk. Naravno osim domaćih, na Festivalu su nastupili i umjetnici iz regiona, te Evrope, što odražava i njegov internacionalni karakter”, saopćeno je.

Radio AS