Film “Čuvar brata svoga” će se večeras emitovati u Meeting Pointu, ulaz besplatan

Film “Čuvar brata svoga” turskog reditelja Ferita Karahana možete pogledati večeras u 19 sati u kinu Meeting Point u sklopu Proljetnog izdanja Sarajevo Film Festivala. Ulaz je besplatan.

Film je dobitnik nagrade Adriatic Audience Award, odnosno nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, beogradskog Festivala autorskog filma i Filmskog festivala Herceg Novi.

Yusuf i njegov najbolji prijatelj Memo pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju Yusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava.

Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste snježne padavine zatrpavaju školu. Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vrijeme neumitno prolazi, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne.

Film je na Berlinaleu osvojio nagradu FIPRESCI. Filmovi u programu Proljetnih izdanja festivala u programu Mreže festivala Jadranske regije su dostupni i online u BiH i regiji na Ondemand.kinomeetingpoint.ba do 15. maja.

Radio AS