Forto i Avdić u radnoj posjeti: Ulaganjem u stadion, sportsku dvoranu i igrališta, ulažemo u budućnost Ilijaša

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar kulture i sporta Samir Avdić boravili su danas u radnoj posjeti Općini Ilijaš. U fokusu sastanka s načelnikom Akifom Fazlićem bili su projekti završetka gradskog stadiona, energetske efikasnosti sportske dvorane i gradnje dva sportska igrališta.

“Sretan sam što smo danas u Ilijašu. Ilijaš je Sarajevo, ali imam osjećaj da to neki u proteklom periodu nisu mislili. Ova Vlada je i u prvom dijelu mandata, a i sada pokazala da nam je Ilijaš u fokusu. Rado sarađujemo s Općinom na projektima koji su u korist građana, koji moraju osjetiti da je Vlada KS uz njih. Ovo govorim bez obzira na političke opcije, sve je ovo Sarajevo i želimo da građani to osjete”, kazao je premijer Forto.

Naglasio je kako je namjera ovim projektima djeci Ilijaša omogućiti da se bave amaterskim, odnosno masovnim sportom.

“To je doslovno ulaganje u budućnost Ilijaša”, potcrtao je premijer Forto, dodavši da su projekti u različitim fazama implementacije.

Najavio je i skoru posjetu ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Envera Hadžiahmetovića, kako bi se dodatno precizirale aktivnosti na realizaciji ovih projekata, a koje su u njegovom resoru.

Ministar Avdić naveo je da se radi o nastavku dobre prošlogodišnje saradnje s načelnikom Fazlićem i općinskom administracijom.

“Kada je u pitanju Ministarstvo kulture i sporta KS, fokusirani smo na završetak izgradnje gradskog stadiona u Ilijašu, za što ćemo izdvojiti 300.000 KM. Također podržavamo i sve druge projekte koji su bitni za mlađu populaciju i sportska udruženja. Ova posjeta je bila konkretna i efikasna te se nadam da ćemo do kraja godine imati kompletnu implementaciju”, naveo je Avdić.

Načelnik Fazlić zahavalio se premijeru Forti i ministru Avdiću na, kako je naveo, vrlo efikasnoj posjeti.

“Želim iskazati zadvoljstvo što su kroz današnji razgovor Vlada KS i resorno ministarstvo u osnovi prihvatili sve ono što je Općina Ilijaš aplicirala i što će se ralizovati praktično sve što smo naznačili, te da ćemo nastojati u vrlo kratkom periodu pokrenuti sve projekte kako bi blagovremeno mogli biti realizovani”, rekao je načenik Fazlić.

U njegovoj pratnji premijer Forto i ministar Avdić danas su obišli lokacije na kojima se izvode ili će uskoro biti izvođeni radovi.

Radio AS