Forto na EBRD konferenciji u Marakešu: U Sarajevu ulažemo u moderan javni prevoz i projekte uštede energije

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji u marokanskom Marakešu sudjeluje na EBRD-ovom Godišnjem sastanku i biznis forumu, danas je govorio na panelu “Zeleni gradovi: Glasovi otpornosti“.

Potcrtao je da Vlada Kantona Sarajevo ulaže u projekte javnog prijevoza, koji su građani jasno naveli kao najveći problem.

“Pokrenuti su projekti nabavke trolejbusa i tramvaja, rekonstrukcija i proširenje tramvajske mreže i uvođenja sistema automatskog upravljanja saobraćajem. Osim toga, provodimo projekte štednje energije u javnim objektima i proširenja mreže centralnog grijanja će direktno utjecati na isplativije i korisnije usluge prema građanima Sarajeva. Oboje, bolji javni prijevoz, kao i projekti uštede energije, doprinose smanjenju zagađenosti zraka, što je, također, jedna od briga građana”, naveo je premijer Forto.

Kako je dodao, u budućnosti fokus kantonalne vlade treba biti dalje jačanje i širenje javnog prijevoza, uključujući i širenje biciklističke i pješačke infrastrukture.

Premijer Forto je iskazao svoje i suosjećanje Sarajlija prema patnjama kroz koje prolazi narod Ukrajine, te je kolegama iz Lavova ponudio pomoć u iskustvima kod obnove, nakon što ruska agresija bude okončana. Naglasio je da je najvažnije imati dobar okvir, kakav je upravo projekt Zeleni gradovi, odnosno dobro upravljanje sredstvima za obnovu.

Na panelu je bilo govora o tome kako gradovi mogu učiti i podržavati jedni druge u vremenima krize. Na panelu su se čuli i stavovi građana, koji su u video-porukama iz tri grada obuhvaćena ovim programom: Sarajeva, turskog Gaziantepa i ukrajinskog Lavova, te javljanjem uživo, ispričali svoje priče i učestvovali u panelu.

Sagovornici su pohvalno su govorili o naporima koje provode vlasti u Sarajevu ka boljoj i zelenijoj budućnosti, a zamjenica šefa SI3P & Co-Lead pri projektu Zeleni gradovi Lin O’Grady je u tom kontekstu Sarajevo navela kao pionira u projektima zelenih gradova.

Učesnici panela, bili su i generalna direktorica Grupe za održivu infrastrukturu EBRD-a Nandita Parshad, gradonačelnica Gaziantepa Fatma Sahin, zamjenik gradonačelnika Lavova Serhiy Kiral, generalni direktor „Infinity EV Division“, „Infinity Energy“ i „Infinity Capital Investment“ Shams El Din Abdel Ghaffar, direktorica, odnosno šefica za infrastrukturu EBRD-a za Tursku, Bliski istok i Afriku Sue Barrett,  pomoćnik direktora, odnosno suvoditelj projekta Zeleni gradovi Nigel Jollands, osnivač i izvršni direktor „Leaders of Tomorrow” , FORSA i “Souq Fann” Sami Hourani, stručnjakinja za zelenu gradnju iz Općine Gaziantep Seda Müftüoğlu Güleç, te student Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Benjamin Crljenković.

Radio AS