Forto tvrdi da će Pofalići dobiti najljepše naselje u Sarajevu

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je obećao da će područje bivše industrijske zone “Vaso Miskin Crni” biti najljepše naselje u gradu.

To je poručio nakon današnjeg sastanka sa direktoricom ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuelom Naessl, gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, predstavnicima Općine Novo Sarajevo te, kako je naveo, cijenjenim arhitektima i konsultantima za projekat Sarajevo Brownfield.

“Prezentirane su nam fenomenalne finalne ideje za područje Pofalića, odnosno lokacije nekadašnje fabrike ‘Vaso Miskin Crni’, koja predstavlja ogroman potencijal za razvoj i omogućava stvaranje novog živopisnog javnog prostora”, istakao je Forto.

Prema njegovim riječima, ovako planski nije se radilo od završetka rata u Bosni i Hercegovini. Obećao je da će spomenuti dio grada biti najljepši.

“Ako nađemo zajednički jezik sa vlasnicima parcela na ovim lokacijama, u što ne sumnjam, s obzirom na to da se i njima nude velike mogućnosti na ovim lokacijama, tvrdim da će Sarajevo dobiti najljepše moguće naselje kojim će se zadovoljiti sve potrebe građana”, poručio je.

Naglasio je da će Vlada Kantona Sarajevo biti podrška Općini Novo Sarajevo i Gradu Sarajevu u ovom projektu kako bi Sarajevo, kako je istakao, počelo poprimati obrise evropskih metropola.

Radio AS