Počinje preventivno otkrivanje zaraznih i parazitarnih oboljenja životinja koja utiču na kvalitet i sigurnost hrane

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas s dekanom Veterinarskog fakulteta prof. dr. Muhamedom Smajlovićem sporazum za realizaciju deset projekata čijom realizacijom će se raditi na preventivnom otkrivanju zaraznih i parazitarnih bolesti životinja, naročito zoonoza, s ciljem poboljšanja sigurnosti hrane za potrošače u Kantonu Sarajevo.

„Ministarstvo privrede u kontinuitetu ulaže napore i sredstva u poboljšanje općeg veterinarskog zdravlja, s ciljem zaštite zdravlja i unapređenja sigurnosti građana na području našeg Kantona.  Implementirali smo dosad niz projekata s Veterinarskim fakultetom i ovo je nastavak naše dosadašnje saradnje kako bi smo Sarajevo učinili što sigurnijim i ugodnijim mjestom za život“, izjavio je ministar Delić.

Dekan Smajlović podsjetio je da je prepoznavanje uloge Veterinarskog fakulteta i laboratorijskih istraživanja značajno ne samo za sigurnost i zaštitu zdravlja građana, što su svakako prioriteti, nego i za rana, preventivna otkrivanja zaraznih i parazitarnih oboljenja i za daljnja naučna istraživanja.

„Kontinuirani monitoring zaraznih i parazitarnih bolesti nameće se kao prioritet i zbog  trenutnih epidemioloških prilika, dok su sigurnost hrane i vode prioriteti koji osiguravaju stabilnost i razvoj društva. Edukacija interesnih grupa, farmera, veterinara, lovaca i drugih nameće se kao imperativ u promovisanju zaštite zdravlja i dobrobiti životinja, poboljšanju proizvodnih karakteristika životinja, zaštiti okoline, jačanju povjerenja i saradnji farmera i veterinarskih službi, te na koncu poboljšanju i unapređenju javnog veterinarskog zdravlja na području Kantona. Kroz projekte će biti subvencionirani troškovi laboratorijskih analiza što će, osim potrošačima, biti od pomoći i proizvođačima“, pojasnio je dekan Smajlović.

Ovim sporazumom realizovat će se projekti ukupne vrijednosti  278.236,00 KM.

Također, ministar Delić danas je s predstavnicima veterinarskih stanica PROVET, VET, DI-VET, Veterinarskom stanicom Novi Grad i Veterinarskom stanicom KS potpisao sporazume za realizaciju pilot projekta provođenja mastitis testova u govedarstvu.

„Provođenje mastitis testova vimena kod krava jedan je od najboljih dijagnostičkih alata i na osnovu njega moći ćemo odmah odrediti da li je mlijeko sigurno za daljnju proizvodnju, što nam je u kontekstu zaštite zdravlja građana posebno bitno u ovom ljetnom periodu“, kazao je direktor Veterinarske stanice Novi Grad Aldin Čosović.

Istog je stava i njegov kolega Haris Čutuk iz veterinarske stanice DIVET Ilijaš, koji je dodao još i da mastitis testovi omogućavaju rane dijagnoze bolesti vimena koje nije moguće ustanoviti drugim metodama.  

Radio AS