FPN UNSA: Obuka iz medijske i informacijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama

Više od 200 učesnika: nastavnika, bibliotekara, direktora i stručnih saradnika iz više od 30 osnovnih i srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, uspješno je prošlo obuku iz medijske i informacijske pismenosti, koju je organizovao Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu sa partnerima. 

Obuku je realiziralo 30 predavača iz različitih institucija – univerziteta, instituta, regulatornih tijela, nevladinog sektora. 

“Glavni ciljevi programa obuke bili su razvijanje međuprofesionalne saradnje kroz sve predmete u školama i razvoj  medijske i informacijske pismenosti kao ključne kompetencije u društvu koje je doživjelo digitalnu transformaciju i prepoznaje potrebe novih generacija”, naglašava prof.dr. Emir Vajzović, rukovodilac Instituta i voditelj projekata medijske i informacije pismenosti.

Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu sa drugim javnim univerzitetima iz Banje Luke, Istočnog Sarajeva i Mostara, već šest godina radi strateški na naučnoistraživački zasnovanom razvoju i unapređenju medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini, sa bibliotekarima i nastavnicima kao ključnim i ciljanim skupinama te nezaobilaznim partnerima u izvođenju aktivnosti i zajedničkom razvoju medijske i informacijske pismenosti u obrazovnim sistemima. 

Metodološki pristup aktualizaciji medijske i informacijske pismenosti u školama zamišljen je na osnovama vođenog istraživačkog učenja. Nužan korak je bio da se ovaj pedagoški pristup predstavi ne samo nastavnicima i biliotekarima, već i direktorima škola i stručnim saradnicima, kako bi svi uključeni u obrazovni proces razumjeli značaj razumijevanja kompetencija medijske i informacijske kao integralne vještine, a istraživački pristup kao ključni faktor učenja.

Ova aktivnost organizirana je uz podršku UNESCO/EU kroz projekat “Jačanje povjerenja u medije u Jjugoističnoj Evropi i Turskoj – Faza 2”.

Radio AS