GSS Sarajevo nabavio novu opremu za edukacijski centar i spasioce

Gorska služba Spašavanja Stanica Sarajevo je dodatno opremio svoj edukacijski centar te je nabavila opremu za svoje pripadnike.

Kako se navodi u saopštenju, Gorska služba spašavanja Stanica Sarajevo je kroz projekt “Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine” (CBC-IePCR) nabavila dio tehničke opreme i opremila svoj edukacijski trening centar.

“Kroz projekt je nabavljen uredski mobilijar za seminare i predavanja, a također je opremljena sala sa vještačkom stijenom, platformom za simulaciju helikopterskog spašavanja te dio individualne tehničke opreme (pojasevi, kacige, užad). Kao dio projektnih aktivnosti opremanjem trening centra stekli su se uslovi za kvalitetniji rad, vježbe i edukaciju. Kroz trening centar radit će se na usavršavanju spasilačkih tehnika u ‘kontrolisanim uvjetima’, simuliranje tehnika spašavanja na visini (stijeni), ali i vršiti edukacija novih kandidata za članstvo u GSS. Ova vrijedna nabavka će značajno poboljšati funkcionisanje i razvoj trening centra u budućnosti”, navodi se u saopćenju GSS-a.

Ovim projektnim aktivnostima ostvaruju se ciljevi projekta kroz razmjenu znanja i iskustava kao i podizanje kapaciteta za koordinisani odgovor na nesreće u pograničnoj zoni. Svakako da će jedan od rezultata projekta biti i povećan broj spasilaca volontera koji će u kraćem roku stizati do ljudi kojima je pomoć neophodna, poručili su iz GSS-a.

Radio AS