Hadžiahmetović: Vlada KS će subvencionirati plaćanje plina u skladu sa raspoloživim budžetom

Ministar komunalne privrede KS Enver Hadžiahmetović rekao je da će nakon detaljnih analiza vladi dostaviti zahtjev za subvencioniranje povećanje cijene plina u Kantonu Sarajevo.

“Mi ćemo učiniti sve da vladi dostavimo informaciju ili zahtjev da se ide na neki način u subvenciju cijene onoliko koliko mi možemo podnijeti kao vlada. Moramo izvršiti dobre analize, vidjeti koji su to projekti koje nismo pokrenuli da ih možda prolongiramo, pa da sredstva koja imamo usmjerimo u subvenciju”, rekao je.

On kaže da se ovakva povećanja cijena nisu mogla predvidjeti ili ostaviti u rezervi sredstva koji bi bila korištena u ove svrhe.

https://www.youtube.com/watch?v=tPvNanY25-8

“Nismo sigurni da li će 1. novembra biti novo povećanje. Ovo je jedan udar, ova cijena gasa, ali bez obzira što je povećana, opet je puno veća cijena kada pređemo na altenrativna goriva, a tu je i zagađenje zraka”, rekao je.

Podsjetimo, jučer je Vlada Federacije BiH usvojila Informaciju o povećanju cijene plina za treći kvartal 2022. godine, a koju je dostavio Energoinvest d.d. Sarajevo.

Usvojena je odluka o povećanju cijene plina od 23,3 posto.

Radio AS