Ilidža: Potpisani ugovori o nabavci pitke vode i sanaciji klizišta

Načelnik Općine Ilidža potpisao je ugovore o dodjeli finansijskih sredstava za nabavku cisterne za pitku vodu, te ugovor o realizaciji projekta koji se odnosi na realizaciju Projekta sanacije klizišta na lokalitetu općine.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur je potpisao ugovor o dodjeli finansijskih sredstava s direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Dženanom Brkanićem, a koji se odnosi na nabavku cisterne za pitku vodu s ciljem opremanja općinske službe zaštite i spašavanja.

“Poplave iz novembra prošle godine, pored velike štete koju su prouzrokovale, otkrile su i pravac u kojem trebamo djelovati, što i činimo upravo kroz ugovor koji smo potpisali s Kantonalnom upravom civilne zaštite i direktorom Brkanićem”, naglasio je načelnik Muzur, te dodao:

“Kroz stanje prirodne nesreće, koje smo proglasili tokom nezapamćene poplave, jasno smo vidjeli koliko je važna brzina djelovanja kao i adekvatna mehanizacija i opremljenost”.

Osim ugovora sa KU civilne zaštite, načelnik Muzur potpisao je i Sporazum s direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, Belmom Barlov, koji se odnosi na realizaciju Projekta sanacije i monitoringa klizišta na lokalitetu općine Ilidža, a kojim je zaokružena saradnja Općine, KU civilne zaštite i Zavoda za izgradnju KS.

Potpisanim Sporazumom dogovorena je izrada Izvedbenog projekta sanacije klizišta, a nosilac realizacije projekta bit će Općina Ilidža.

“Preventivno djelovanje od velikog je značaja i važnosti za svaku lokalnu zajednicu. Svjesni smo da su klizišta ozbiljna prijetnja po naše građane i njihovu imovinu. Upravo zbog toga bitno nam je da pravovremeno obavimo sve preventivne radnje kako bi se klizišta sanirala. Drago mi je što u Zavodu za izgradnju KS imamo pouzdanog partnera te se ovom prilikom želim zahvaliti direktorici Barlov na odličnoj saradnji, za koju vjerujem da će se nastaviti i u budućnosti”, istakao je Muzur.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo se kroz potpisani Sporazum obavezao se da će dati stručno mišljenje – izvještaj o postojanju klizišta na osnovu podnesenih zahtjeva od strane Općine, te će napisati i projektni zadatak koji bi trebao služiti za izradu Elaborata o inženjersko-geološkim i geomehaničkim karakteristikama tla, kao i Izvedbenog projekta sanacije i Projekta monitoringa.

Radio AS