Internacionalni festival Grad: Kreativni izazov za novi susret umjetnika, publike i medija

Šesti internacionalni festival “Grad” biće održan od 29. avgusta do 21. septembra u Sarajevu, a moto ovogodišnjeg festivala je “Urban samo/do/prinos”.

Prema riječima predsjednika programskog savjeta Festivala Ibrahima Spahića, osnovna ideja festivala je da se kroz urbane intervencije građanki i građana afirmišu postojeći i novi prostor za teatar, vizuelne umjetnosti, kulturnu infrastrukturu i prepoznaju ekološki znakovi u gradskom ambijentu.

Na pres-konferenciji Spahić je kazao da je Festival kreativni izazov za novi susret umjetnika, publike i medija te povratak urbane komunikacije, socijalne bliskosti i empatije. Pozvao je sve zainteresovane građanke i građane da se prijave za učešće te predstavio program festivala.

“Festival ima tri čina. Otvara se 29. avgusta u čast povelje Kulina-bana sa pratećim programom ceremonije otvaranja, na kojoj će biti operska solistica Aida Čorbadžić. U prvom djelu biće održani programi nazvani ‘Uvertira’, ‘Dani Kulina bana’. U progamu će, između ostalih, sudjelovati i Vitezovi kraljevskog grada Jajca i članovi Taekwondo kluba Željezničar, koji će izvesti performans. Drugi dio Festivala biće posvećen šahu, šahistima i šahistkinjama, tako će, između ostalih, u programu učestvovati i sarajevska šahovska velemajstorica Vesna Mišanović, koja nosi FIDE titulu. Teme kojima će se baviti Festival ‘Grad’ ove godine su i ‘Sloboda izražavanja’, ‘Urbane intervencije građanki i građana’, ‘Koncertna dvorana na Marijin dvoru'”, kazao je Spahić.

Suorganizatori ovogodišnjeg festivala su KJP Centar Skenderija, IPC, SWF i Festival Grad.

Generalni direktor KSC Skenderija Damir Petrinić rekao je da će se Festival najvećim dijelom održati u otvorenim i zatvorenim prostorijama KSC Skenderija.

“Osnovna ideja festivala je da kroz urbane intervencije reafirmišemo sve prostore Skenderije i pomognemo razvoju građanske urbane kulture, temeljene na znanju, kritičkom promišljanju, humanizmu, da obezbijedimo da kao takvi budu dostupni svim građanima. Vlada Kantona Sarajevo u ovom projektu potpuno podržava naše napore, naše ideje i ciljeve i pokazuje da se iskreno i konzistentno zalaže za shvatanje kulture kao javnog dobra, koje mora da bude dostupno svim građanima”, kazao je Petrinić.

Radio AS