Školama u KS počela isporuka besplatnih udžbenika za učenike od petog do devetog razreda

Svi učenici od petog do devetog razreda javnih ustanova osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo s početkom nove školske 2022/2023. godine dobit će besplatne udžbenike, koje je osiguralo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

Distribucija udžbenika prema školama počela je danas, a da na terenu traju užurbane pripreme, kako bi đaci u septembru dobili udžbenike. Ova aktivnost provedena je i u Osnovnoj školi “Nafija Sarajlić”, a u koju se uvjerila i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.

Ona je s vrijednim osobljem ove škole razgovarala o projektu na osnovu kojeg će biti ublažen dobar dio roditeljskih briga po pitanju opremanja školaraca za novu školsku godinu.

“Zadovoljni smo što je danas počela distribucija udžbenika koje je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS nabavilo prvi put za sve učenike od petog do devetog razreda osnovnih škola, uključujući i pete i devete razrede. Danas smo u ovoj školi susreli veliku vrijednu ekipu uposlenika koji su došli s godišnjeg odmora kako bi sve pripremili na vrijeme. Ova mjera Vlade Kantona Sarajevo je naišla na veliko odobravanje, kako roditelja, tako i nastavnika u osnovnim školama. Nadam se da je ovo tek početak uspostave standarda koji građani Kantona Sarajevo trebaju očekivati od svih politika”, navela je ministrica Hota-Muminović ovom prilikom. 

Podsjetila je da se radi se o setovima udžbenika za oko 20.000 učenika, a vrijednost ove nabavke je četiri miliona KM.

Radio AS