Izgradnja nacionalnog stadiona u Općini Novi Grad, Magoda i Efendić postigli načelni dogovor

Ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Kenan Magoda održao je još jedan sastanak na temu izgradnje nacionalnog stadiona, ovaj put s načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo Semirom Efendićem.

Općina Novi Grad Sarajevo već je izdala urbanističku saglasnost za izgradnju stadiona IV kategorije kapaciteta za 32.000 gledalaca na lokalitetu Rajlovca.

“Većina zemljišta potrebnog za izgradnju je u već državnom vlasništvu. Danas je postignut načelni dogovor da općina u saradnji sa Vladom KS do kraja ove godine osigura sredstva za potpuno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izradu glavnog projekta. Nakon toga u saradnji sa Nogometnim savezom BiH i ostalim nivoima vlasti radilo bi se na zatvaranju finansijske konstrukcije izgradnje jednog od najvažnijih objekata u Bosni i Hercegovini – Nacionalnog stadiona”, napisao je fendić na Facebooku nakon današnjeg sastanka.

Podsjetimo, Magoda je prošlog mjesca održao sastanak i sa načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem na istu temu te je kazao da je opredjeljenje Ministarstva kulture i sporta KS da za taj projekt potencijalno bude odabran lokalitet stadiona “Asim Ferhatović Hase”.

Međutim, naglasio je kako u isto vrijeme ostavlja mogućnost da se realizacija ovog važnog projekta desi i u nekoj od drugih sarajevskih općina.

Magoda je u proteklom periodu također održao sastanak i sa predsjednikom Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Vicom Zeljkovićem.

“Raduje činjenica da je Nogometni savez BiH spreman da zajedno sa FIFA-om i UEFA-om, te u saradnji sa Vladom KS, uloži napore i finansijska sredstva da napokon država Bosna i Hercegovina dobije stadion koji će ispunjavati sve kriterije koje zahtijeva igranje Lige prvaka i ostalih evropskih klupskih takmičenja, ali i utakmica reprezentativnih selekcija”, rekao je tom prilikom Magoda.

Radio AS