Smjer za harmoniku Muzičke akademije UNSA obilježio Internacionalni dan harmonike

U okviru programa šesnaestog izdanja festivala Majske muzičke svečanosti, Smjer za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu predvođen prof. dr. Belmom Šarančić i ass. mr. Azmirom Halilovićem upriličio je koncert povodom Internacionalnog dana harmonike.

Tom prilikom nastupili su studenti Smjera za harmoniku i njihove kolege sa ostalih odsjeka MAS, a program je uključio jednu svjetsku praizvedbu i bosanskohercegovačke premijerne izvedbe različitih kompozicija akordeonističke literature. Ideja vodilja, prema kojoj je kreiran repertoar, bila je svijest o značaju kamernog muziciranja kao svojevrsnog oblika razgovora, neophodnog u umjetničkom, ali i svim drugim aspektima ljudskog djelovanja.

Koncert je otvoren nastupom afirmisanog ansambla Inat Trio, u sastavu Azmir Halilović, Danijel Lovrić i Asmir Hamzić, koji je izveo djelo “Ka Mate” Gorka Hermose.

Sekstet harmonika – Azmir Halilović, Safet Tahirović, Vedad Husomanović, Emil Pilica, Atif Krdžić i Ivor Javor-Korjenić, s Teom Udovićem (cajon) interpretirao je “Karadeniz” Hermana Rechbergera.

Iris Granulo (harmonika) i Rijad Šarić (saksofon) svirali su djelo “Trame” Andrea Ferrantea, nakon čega su Azmir Halilović, Vedad Husomanović i Atif Krdžić premijerno izveli kompoziciju “Pokret” bosanskohercegovačke akordeonistice i kompozitorice Kaće Sarajlić. Repertoar je uključio i Balkansku rapsodiju Vjačeslava Semionova u interpretaciji Azmira Halilovića i Safeta Tahirovića.

– Koncert je zaokružen nastupom Orkestra harmonika MAS, koji je pod dirigentskom palicom Fuada Šetića – asistenta na Odsjeku za dirigovanje MAS, izveo “Danzon” br. 2 Artura Màrqueza u aranžmanu Belme Šarančić i Azmira Halilovića – saopćila je Koncertna sezona MAS.

Koncert je upriličen u subotu u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”. Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu Svjetski dan harmonike obilježava već devetu godinu zaredom, predstavljajući i promovišući klasičnu harmoniku na jedinstven i inovativan način.

Radio AS