Izložba “Stećci – svjetska baština UNESCO-a” 3. maja u Galeriji “MAK”

Izložba “Stećci – svjetska baština UNESCO-a” biće otvorena 3. maja u Galeriji “MAK” Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, a organizatori su Središnja uprava HKD “Napredak” i Ministarstvo kulture i sporta KS u povodu manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”. 

Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj će biti prezentovano 13 umjetničkih fotografija stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. 

Kako je potvrđeno Feni u HKD “Napredak”, sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografisan te pojedinosti o samom spomeniku. 

Cilj izložbe je predstavljanje stećaka publici u Sarajevu i svima koji cijene to veoma vrijedno kulturno bogatstvo prepoznato i od UNESCO-a. 

Projekat koji je osmislio i priredio Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD “Napredak”, afirmiše internacionalnu i prekograničnu suradnju, kulturnu povezanost te promovira zajedničku kulturnu baštinu.  

Kako je iz HKD “Napredak” najavljeno, o izložbi će govoriti istoričar i arheolog Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH. 

Prema procjeni stručnjaka, na lokalitetu BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore nalazi se oko 77.000 stećaka, a najviše ih je u Bosni i Hercegovini, čak 60.000.

Radio AS