Kanton Sarajevo će od januara 2023. dobijati manje novca od raspodjele javnih prihoda

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici nije usvojio Zakon o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Zakon o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda nakon što je u prvom dijelu sjednice vraćen u formu nacrta nije u današnjem u nastavku 18. sjednice dobio podršku većine izaslanika te će s primjenom ovog zakona kojim se Kantonu Sarajevu umanjuje povlašteni ponder u raspodjeli prihoda počet će od 1. januara naredne godine.

“U pitanju je nedosljednost pojedinih izaslanika, te je u slučaju ovog zakona za njegovu primjenu odmah, ostala neupitna jedino podrška Kluba Hrvata koji je pokazao istinsku opredjeljenost za pravedniju raspodjelu javnih prihoda, a samim time i ravnomjeran razvoj Federacije BiH“, izjavio je po završetku sjednice Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH.

Podršku izaslanika među ostalim dobili su dokumenti okvirnog budžeta Federacije BiH za razdoblje od 2021. do 2023. kao i za razdoblje od 2021. do 2024. godine.

Među aktima koji su usvojeni u nastavku 18. redovite sjednice Doma naroda PFBiH u planovi zaduživanja u protekle dvije godine, informacije o vanjskom i unutarnjem dugu kao i informacije o izvršenim revizijama državnog kapitala, privrednih društava i banaka, uz problematiziranje pravnog statusa Agencije za reviziju privatizacije FBiH.

klix.ba

Radio AS