Kanton Sarajevo: Potpisan Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Kantonalnog odbora Sarajevo Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine Admir Šuvalić potpisali su danas Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja.

Potpisivanju je prisustvovala ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, koja je navela kako su uspješno okončani duži pregovori sa ovim sindikatom, te da je Vlada tokom tog procesa imala dobre partnere.  

“Pregovori su trajali duže, jer smo htjeli donijeti najbolju odluku, koja će biti odgovorna prema Budžetu KS, ali kojom će se istovremeno napraviti iskorak u poboljšanju standarda života prosvjetnih radnika. Iznimno smo zahvalni prosvjetnim radnicima za sve što su podnijeli u toku pandemije, ali i u postpandemijskom periodu, tako da se prilikom pregovora o ovom kolektivnom ugovoru vodilo računa i o ovim činjjenicama. Radili smo na usklađivanju Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog i predškolskog obrazovanja i djelatnost srednjeg obrazovanja, tako da govorimo o sedam posto povećanju koeficijenata, kao i o povećanju procenta za otežane uvjete rada. Dakle, profilirali smo otežane uvjete rada i napravili određena poboljšanja. Ima još poboljšanja, koja se npr. odnose na pripravnike u obrazovanju, neke stvari smo bolje i domaćinski uredili”, objasnila je ministrica Hota-Muminović.  

Premijer Forto nakon potpisivanja izrazio je zadovoljstvo što je postignut dogovor.

“Ministrica Hota-Muminović vodila je proces na najbolji mogući način, jer dolazi iz tog sektora i potpuno razumije potrebe radnika u ovom segmentu obrazovanja. Vraćamo status profesorima, vraćamo status učiteljima, tako će nam i djeca postizati bolje rezultate”, izjavio je premijer Forto,, nakon potpisivanja ovog ugovora.  

Predsjednik Sindikata Šuvalić objasnio je da Ugovor obuhvata oko 2.000 radnika u srednjem obrazovanju.

“U Sindikatu smo zadovoljni što smo potpisali novi Kolektivni ugovor. Uspjeli smo postići neke od naših zadatih ciljeva, a jedan od njih je i da se približimo platama u visokom obrazovanju. Sada ta razlika više nije 120 posto, nego je spuštena ispod 100 posto. Naša težnja je da se približimo visokom obrazovanju na nivo razlike plata u procentu od 60 posto”, izjavio je Šuvalić.

Radio AS