Karić najavila kako će predložiti da Sarajevo odustane od kupovine “Ćire” iz Zavidovića

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić saopštila je kako će Gradskom vijeću Grada Sarajeva predložiti da odustane od kupovine parne mašine “Kusače” iz Zavidovića zbog velikog nezadovoljstva građana ovog mjesta odlukom da se lokomotiva prebaci u Sarajevo.

U obraćanju na Facebooku, Karić je naglasila kako Sarajevo nikada nije bilo grad koji uzima i otima , nego grad koji dijeli i daje.

“Naše i vaše Sarajevo nije bio i nikada neće biti grad koji uzima i otima, nego grad koji dijeli i daje. Bili bismo počašćeni da sa vama podijelimo divan djelić historije vašeg grada, ali potpuno razumijemo vašu privrženost i potrebu da lokomotivu sačuvate kao dio identiteta svog grada. Iz istog poriva smo i sami renovirali Bistričku stanicu i iz istog razloga uz nju želimo vidjeti i popularnog “Ćiru”. Svakako, ni na koji način ne insistiramo da to bude baš vaša lokomotiva”, rekla je Karić.

Iz tog razloga, naglasila je, predložit će da Grad odustane od kupovine.

“Veseli nas i raduje što dijelimo istu strast prema lijepim elementima naše historije. Gradskom vijeću Grada Sarajeva predložiću da odustanemo od kupovine vašeg “Ćire”, u nadi da ćemo uspjeti naći neku drugu lokomotivu i da ćemo zajedno uživati u pogledu i u Sarajevu i u Zavidovićima”, zaključila je Karić.

Podsjetimo, građani Zavidovića jučer su mirnom šetnjom od Gradske uprave do parne lokomotive “Kusače” jasno poručili da ne daju ćiru, simbol grada, koji bi trebao krasiti Bistričku stanicu u Sarajevu.

Prodaja parne lokomotive “Kusače” traje godinama, a nadležni ističu da nisu znali gdje se objavljuju obavijesti o prodaji imovine Krivaje te da zbog toga nisu mogli na vrijeme reagovati. Sada kada Kusače trebaju napustiti Zavidoviće, saznala se informacija o njenoj prodaji protiv koje su, kako je danas rečeno i vlast i narod.

“Smatramo da je grad oštećen. Poduzelli smo sve mjere i radnje, pravne, upoznali smo stečajnog sudiju pisanim dopisom danas, razgovarali smo s Benjaminom Karić da ipak ovo ostane u fer i korektnom odnosu i da ne preduzimaju dalje radnje, kako bismo zadržali dobre odnose i ćiro ostao u Zavidovićima”, kazao je načelnik Zavidovića Hašim Mujaković.

Radio AS