Kefir je odličan za zdravlje – otkrijte zašto…

Možda nije najpopularnija zdrava namirnica, ali svakako zaslužuje visoku poziciju na listi zdrave hrane. Specifičnog ukusa, ovaj mliječni napitak trebalo bi da se nađe na vašem dnevnom meniju, a evo i zašto.

Zdravstveni benefiti

#1 Bogat nutrijentima
Kefir je fermentisano mlijeko, koje se najčešće pravi od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Potiče iz istočne Evrope i jugozapadne Azije, a naziv je dobio po turskoj riječi “keyfir”, što znači “osjećati se dobro” nakon konzumacije.

Jedna šolja kefira sadrži samo 100 kalorija, 4 grama proteina, 10% dnevnog unosa kalcijuma i fiboflavina, 12% dnevne potrebe za vitaminom B12, a sadrži i magnezijum i fosfor.

#2 Moćan probiotik
Kefir je moćniji probiotik od jogurta. Uz to je odličan za crijevnu floru i štiti organizam od infekcija. Istraživanja su pokazala da ovaj mliječni napitak sprečava razmnožavanje bakterija poput salmonele, helikobakterije i ešerihije koli.

#3 Jake kosti
Zahvaljujući nutrijentima (kalcijumu i vitaminu K2), kefir jača kosti i štiti od preloma. Uz to, redovna konzumacija kefira smanjuje rizik od osteoporoze.

#4 Zaštita od kancera
Probiotici u fermentisanim mliječnim proizvodima umanjuju rizik od rasta tumora stimulisanjem imunog sistema. Zbog toga, prema nekim studijama, kefir umanjuje rizik od kancera. Naime, jedna studija je pokazala da je ekstrakt iz kefira umanjio broj ćelija raka dojke za 56%, u poređenju s 14%, koliko je umanjio ekstrakt jogurta.

#5 Nizak nivo laktoze
Mliječni proizvodi sadrže prirodni šećer laktozu, što za mnoge predstavlja problem ukoliko pate od intolerancije na ovaj šećer.

Međutim, bakterije mliječne kiseline u fermetisanim mliječnim proizvodima, kako što su kefir i jogurt, pretvaraju laktozu u mliječnu kiselinu, pa stoga ovi napici imaju manji procent laktoze od mlijeka.

Osobe koje su intolerantne na laktozu generalno bolje podnose kefir. Isto tako, moguće je napraviti kefir bez laktoze ako se koristi kokosova voda, voćni sok ili neko drugo nemliječno piće.

#5 Ublažava simptome alergije i astme
Alergijske reakcije uzrokovane su odgovorima tijela na određenu supstancu ili hranu. Naučne studije su pokazale da kefir usporava upalne procese povezane s alergijama i astmom.


Napravite sami kefir

SASTOJCI:

  • jedna do dve kašike kefirnih zrnaca (mogu se pronaći u prodavnicama zdrave hrane)
  • 2 šolje (oko 500 ml) mlijeka

PRIPREMA:
Kefirna zrnca sipajte u posudu s mlijekom i ostavite na sobnoj temperaturi od 12 do 36 sati i to je sve!

Savjet plus: umjesto mlijeka, možete koristiti biljno mlijeko ili kokosovu vodu, za varijantu bez laktoze.

Radio AS