KO SSVOONK-a BiH KS: Zastoj u pregovorima u vezi s potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora

Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (KO SSVOONK BiH) Kantona Sarajevo saopćio je danas da pregovori s ovlaštenim pregovaračkim timom Vlade KS, na čelu s ministricom Naidom Hota-Muminović, koji su vođeni od 13. juna do 15. jula, nisu rezultirali postizanjem dogovora u vezi s potpisivanjem novog Kolektvnog ugovora.

U saopštenju se navodi da je kamen spoticanja neprihvatanje argumentiranih zahtjeva Sindikata u pogledu povećanja plaće kao posljedice rasta troškova života i inflacije, te otežanih uvjeta rada.

Dodaje se da je pregovarački tim Vlade KS, i pored čvrste i razumne argumentacije koju je iznio pregovarački tim Sindikata, te zvaničnih statističkih podataka Agencije za statistiku BiH, koji govore o poražavajućim indeksima povećanja troškova života iz mjeseca u mjesec, ponudio samo sedam posto povećanja plaće, i to povećanjem koeficijenata, što predstavlja povećanje plaće od 50 do 94 KM u ovisnosti od radnog mjesta.

“Pregovaračkom timu Sindikata i Kantonalnom odboru Sindikata to je apsolutno neprihvatljivo”, navodi se u saopćenju.

Napominje se da je Sindikat u ovim pregovorima bezuspješno pokušavao argumentima objasniti Pregovaračkom timu Vlade KS poziciju i značaj srednjeg obrazovanja u smislu proizvodnje stručnog kadra i izazova u radu s najnepredvidljivijom uzrasnom kategorijom – adolescentima.

“Sindikat je ponudio model rješenja ovog problema na način da se u novi kolektivni ugovor ugradi adolescentski dodatak kao element otežanih uvjeta rada u smislu odgojne, a posebno obrazovne komponenete. Treba li napomenuti da visoko obrazovanje nema odgojnu komponentu”, navode iz Sindikata.

Kažu da je Sindikat na ovim pregovorima tražio povećanje plaće od 0,4 boda povećanjem koeficijenata, te dodacima za otežane uvjete rada. Vlada KS to nije prihvatila. U isto vrijeme, „prvi put od kada je međunarodno priznata država BiH, radnici u srednjem obrazovanju u KS imaju nižu plaću od radnika u drugim kantonima“.

“Pozivamo sve koji donose političke odluke u Kantonu Sarajevo da  razmotre opravdane zahtjeve našeg Sindikata. Čvrsto uvjereni da KS zaslužuje pošteno plaćene radnike u srednjem obrazovanju, nadamo se da ćete na svim nivoima vašeg odlučivanja učiniti sve da prepoznate društveni značaj srednjeg obrazovanja.

Sindikat je spreman za nastavak pregovora s Vladom KS s ciljem da u novu školsku godinu, koja počinje za manje od mjesec dana, uđemo na obostrano zadovoljstvo”, navodi se u saopštenju KO SSVOONK BiH.

Radio AS