Komesar Uprave policije KS Nusret Selimović podnio ostavku

Komesar Uprave policije Kantona Sarajevo Nusret Selimović jutros je podnio ostavku, ali će na toj poziciji ostati dok Vlada Kantona Sarajevo ne imenuje njegovog zamjenika.

Također, danas će biti održana sjednica Nezavisnog odbora KS koja je nadležna za ocjenu rada komesara. 

Selimović se obratio javnosti nakon što je podnio ostavku te je tom prilikom obrazložio zašto je odlučio podnijeti ostavku.

Poručio je da je ostavku podnio kako bi zaštitio integritet funkcije na kojoj je bio.

“Štiteći integritet pozicije policijskog komesara, odlučio sam podnijeti ostavku ministru unutrašnjih poslova (Admir Katica – NiP) i Vladi Kantona Sarajevo. Iako smo imali priliku čuti da je na djelu ‘svjesno provođenje nečije agende o slabljenju sigurnosnog sistema’, potpuno mi je savjest čista, jer znam da sam predvodio časne ljude u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, čija je jedina agenda, kao i moja lično, zaštita života i imovine svih građanki i građana Kantona Sarajevo, borba protiv svih oblika kriminala, a naročito protiv organizovanog kriminala i korupcije”, istakao je.

Selimović je najavio da će nastaviti izvršavati dužnosti policijskog komesara do, kako je ukazao, stvaranja zakonskih pretpostavki za imenovanje policijskog službenika za zamjenu komesara, saopćili su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Selimović je podnio ostavku usljed dugog i velikog pritiska te mu je aktuelna kantonalna vlast zamjerala navodne propuste koji se odnose na tehničko-proceduralna pitanja. Zbog toga je dobio negativne ocjene Nezavisnog odbora koji bi danas trebao zasjedati.

Nezavisni odbor bi trebao razmatrati spomenuta pitanja, ali ne i ona koja se odnose na rad sarajevske policije na predmetu Sky. Riječ je o ogromnom predmetu koji podrazumijeva veliki broj krivičnih djela. Sva ta djela istražuje policija pod vodstvom Selimovića.

U okviru istrage tog predmeta je u posljednjih godinu dana uhapšen veliki broj osoba, prekinuto nekoliko lanaca krijumčarenja narkotika i još mnogo toga. Selimović je podnio ostavku u trenutku kada se istraga sve više intenzivirala. Indikativno je i to da se namjerava ugasiti i “reformisati” odjel MUP-a Republike Srpske koji također istražuje ono za šta se saznalo uvidom u poruke iz mobilne aplikacije Sky.

Radio AS