Konkursi za prosvjetare će biti u junu, od 1.700 pozicija veliki broj je na neodređeno

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović saopštila je da se vrše pripreme kako bi se blagovremeno raspisali konkursi za prijem 1.700 radnika u osnovnim i srednjim školama.

To podrazumijeva, kako je objasnila ministrica Hota-Mumunović, zbrinjavanje takozvanog tehnološkog viška, odnosno raspoređivanje nastavnika za čijim je radom trenutno, u ovoj školskoj godini, prestala potreba, kao i dopunjavanje nepune nastavne norme.

“Kada se taj proces završi, prema podacima kojima raspolažemo, ostaje nam oko 1700 pozicija u osnovnim i srednjim školama koje će ići na konkurs. Veliki broj ovih pozicija dat će se na neodređeno vrijeme”, navodi ministrica.

Cilj je, kako je istakla, ustabiliti nastavne kolektive, jer prosvjetni radnici iz godine u godinu idu na konkurse, svakog ljeta, tražeći svoje zaposlenje. Ugovor o radu često se zaključuje vrlo kasno, u septembru ili oktobru tekuće školske godine. To, kako je naglasila ministrica, negativno utječe na kvalitet nastavnog procesa, ali i kvalitet života naših prosvjetnih radnika.

“Stoga smo pristupili donošenju dva nova pravilnika o prijemu radnika, jedan za osnovno i jedan za srednje obrazovanje, kao i promjenama Pravilnika o tehnološkom višku u kojem smo skratili rokove za iskazivanje kadrovskih potreba. Komisija koja trenutno zasjeda i analizira sve pristigle kadrovske potrebe i iskazani tehnološki višak ima pune ruke posla”, kaže Hota-Muminović dodajući kako očekuju da će ove godine konkurse raspisati već u junu, te okončati konkursne procedure i prije početka nove školske godine.

Radio AS