KUIP KS: Poziv na suzbijanje i uništavanje ambrozije

Inspektorat poljoprivredne, vodne i šumarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo poziva građane i pravne subjekte da na svojim imanjima, u vrtovima i voćnjacima, kao i površinama kojima upravljaju, počnu s aktivnostima uništavanja izuzetno alergene korovske biljke ambrozije. 

Suzbijanje i uništavanje ambrozije vrši se na površinama poljoprivrednog, šumskog, građevnog i vodnog zemljišta.

Iz KUIP-a KS napominju i da je zbog invazivnog širenja i izazivanja alergijskih reakcija kod velikog broja ljudi u BiH od 2011. godine na snazi Odluka o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste – ambrosia. Odredbama te odluke propisane su mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije, te utvrđena odgovornost osoba zaduženih za provođenje mjera i određen nadzor nad njenim provođenjem, potvrdili su Feni iz KUIP-a.

Tokom vegetacijske sezone ambroziju je nužno, u više navrata, u periodu od aprila do kraja juna, a prije fenološke faze cvjetanja, pa sve do oktobra, uklanjati i suzbijati mjerama: agrotehničkim (obrada tla i pravovremena sjetva); mehaničkim (čupanjem, okopavanjem, redovitom košnjom) te hemijskim (upotrebom učinkovitih herbicida za suzbijanje ambrozije).

Najbolji način uklanjanja ambrozije je čupanje biljke s korijenom prije nego počne cvasti, jer se cvjetanjem raspršuje i povećava koncentracija peludi u zraku, a samo 20-30 peludnih zrnaca dovoljno je za pojavu alergijske reakcije, navode iz KUIP-a.
 
Mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije provode: vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta – obrađenog i neobrađenog (njive, voćnjaci, vinogradi, vrtovi i bašte, livade i drugo) i zapuštenih površina poljoprivrednog zemljišta; vlasnici i korisnici šumskog zemljišta (šuma i lovišta) te vlasnici i korisnici građevnog zemljišta – izgrađenog i neizgrađenog.

Mjere za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije provode i subjekti koji upravljaju vodotocima i kanalima i površinama uz vodotoke i kanale, subjekti koji održavaju površine uz javne puteve, ceste i željezničke pruge, subjekti koji upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima grobljima i drugim zelenim površinama te vlasnici i korisnici zapuštenih zemljišnih površina pored puteva, staza, kao i utrina, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama i dr.

Provedbom mjera navedene odluke prema vlasnicima, korisnicima i subjektima zemljišta na kojem raste ambrozija, a za koje se inspekcijskim nadzorom utvrdi da ne preduzimaju mjere suzbijanja i uništavanja ambrozije, poduzimaće se mjere shodno zakonskim propisima, navode iz KUIP-a KS.

Radio AS