Lidl stiže u Sarajevo: Ruše se objekti nekadašnjeg sarajevskog giganta

Već neko vrijeme se govori o potencijalnoj lokaciji gradnje objekta za trgovački lanac Lidl u Sarajevu. Iako je kompanija u BiH registrovana od 2021. godine, čini se kako je idealno mjesto za njemačkog investitora pronađeno.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine je već kupljeno nekoliko lokacija, a jedna od njih je u Novom Gradu na lokalitetu Džemala Bijedića, odnosno dijelu koji pripada nekadašnjoj tvornici Energoinvest – Tvornica dalekovodnih stubova d.d.

Ako je suditi prema projektu, kompanija će graditi objekte koji će odgovarati potrebama Lidla.

Kompanija Lidl BiH povećala je svoj kapital u BiH u decembru 2022. godine na skoro 100 miliona KM, što je predstavljalo gotovo dvostruko povećanje kapitala ovog investitora.

Njemačka kompanija ranije je krenula sa izgradnjom jednog objekta u Bijeljini te skladišno-distribucijskog centra u Kiseljaku.

Formalni osnivač Lidla BH je firma W E-International Zweite GmbH. Kao direktor bh. ogranka kompanije naveden je Allen Halamić. Osim njega, u upravi društva su i izvršni direktori Roland Thomas Schreiber, Mihajl Đotlo, Dean Sunek i Kristijan Zaec.

Nekadašnji privredni gigant, kompanija Energoinvest, prodavala je imovinu na atraktivnoj lokaciji u Sarajevu na području Općine Novi Grad od 2018. godine budući da je preduzeće u stečaju.

Početna cijena zemljišta tada je iznosila 15,8 miliona KM, a prodaja se odvijala putem Agencije za privatizaciju FBiH.

Ispitna stanica Energoinvesta u Sarajevu nalazi se na lokaciji uz IX transferzalu koja se spaja sa autoputem, a biće najkraći putni pravac kretanja iz naselja Miljacka ka Alipašinom Polju, odnosno centru grada i prema Ilidži.

Cilj izgradnje trasferzale je i da se rastereti pravac prema Buća Potoku i Pofalićima, a time je i lokacija na kojoj će biti smješten Lidl savršeno pozicionirana za najveći broj stanovnika Sarajeva.

Trenutno se odvijaju radovi rušenja objekata koji su prethodno bili u vlasništvu Energoinvesta između trase IX transferzale, ulice Halilovići i ulice Džemala Bijedića na kojoj bi trebali biti izgrađeni objekti koje će koristiti Lidl.

Radio AS