Ljekarske šifre u Domu zdravlja KS protekle godine zloupotrebljene su više puta

Zloupotreba podataka pacijenata u Kantonu Sarajevo sada je predmet rada nadležnog tužilaštva. No, ljekarske šifre u Domu zdravlja KS u protekloj godini zloupotrijebljene su više puta.

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da je tokom prošle godine u Domu zdravlja Kantona Sarajevo zabilježeno više slučajeva zloupotrebe šifri ljekara, glasnogovornik te ustanove Arman Šarkić je za portal Klix.ba dao svoj komentar.

“Radi se o posljednjih godinu dana, gdje su bila neka četiri slučaja prema izjavi našeg generalnog direktora. Sada sve ostaje na istrazi, i mi ne možemo davati više detalja, ali ono što možemo reći je da smo zaista ogorčeni situacijom posljednjih dana i da nam je istinski, zaista stalo da se istraga provede do kraja, da se krivci označe i da svako onaj ko je u ime Doma zdravlja stekao protupravnu korist, novčanu ili bilo koju drugu, za to i odgovara”, istakao je Šarkić.

Naglašava kako su uposlenici Doma zdravlja Kantona Sarajevo posljednje dvije godine časno i predano radili u borbi protiv koronavirusa.

“Nama je najviše u interesu da se krivci nađu i trpe sankcije. Imali smo zloupotrebe informacijskog sistema koje su prijavljene i naravno je to sada kulminiralo sa ovim posljednjim. Operateri MedIT-a vrlo jasno mogu da odrede dan, vrijeme i satnicu, prema tome čekamo rezultate”, naglasio je.

Zloupotrebe su se najviše događale kada je riječ o propisivanju inzulina koji koriste dijabetičari jer se njegova tržišna cijena kreće od 200 do 250 KM, što je cijena koju za pacijente plaća Zavod za zdravstveno osiguranje.

“Ako je to fiktivna dijagnoza za nekoga ko nema dijabetes, a generira se elektronski recept prema određenoj apoteci, tu se može otvoriti prostor za manipulaciju. Vrlo je izvjesno da se ovdje radi o proupravnom pribavljanju materijalne koristi zloupotrebom šifre”, zaključio je Šarkić.

Podsjećamo, nakon što je u KS primijećeno više zloupotreba podataka pacijenata kojima su se u kartone upisivale nepostojeće dijagnoze, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo relevantnu dokumentaciju su proslijedili Tužilaštvu KS.

Klix.ba

Radio AS