Općina Novo Sarajevo refundira troškove plaćenog poreza mladima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje

Općina Novo Sarajevo, vodeći se opredjeljenjem da bude partnerska i poželjna općina za mlade i ove godine je realizovala Javni poziv za ostvarivanje prava na refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza na dodatnu vrijednost prilikom kupovine nekretnine u vlasništvo ili suvlasništvo, mladima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje.

Ove godine pravo na refundiranje troškova po Javnom pozivu ostvarile su 43 prijavljene mlade osobe s područja Novog Sarajeva, a bit će im isplaćeno do 1.000,00 KM novčane podrške, u zavisnosti od visine poreza koji su platili prilikom kupovine nekretnine.

Općina Novo Sarajevo je među rijetkim jedinicama lokalne samouprave koja pruža ovaj vid podrške mladima prilikom rješavanja njihovog stambenog pitanja.

U cilju nastavka kontinuirane podrške mladima ove lokalne zajednice, Općina Novo Sarajevo od naredne godine po prvi put uvodi „Budžet za mlade“ u kojem će se na jednom mjestu nalaziti sve mjere podrške namijenjene ovoj populaciji. Ovim će Općina Novo Sarajevo postati prva jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koja je uvela „Budžet za mlade“.

Radio AS