Lynne Ramsay dobitnica Počasnog Srca Sarajeva

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, škotskoj rediteljici, scenaristici i producentici Lynne Ramsay biće uručeno Počasno Srce Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala.

Počasno Srce Sarajeva Ramsay će biti uručeno 16. avgusta u Ljetnom kinu Coca-Cola, nakon čega će uslijediti gala projekcija filma “Zaista, nikad nisi bio ovdje” sa Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi.

Baziran na knjizi Jonathana Amesa, “Zaista, nikad nisi bio ovdje” je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. godine, gdje gdje su mu dodijeljene nagrade za najbolji scenarij (ex-aequo) i najboljeg glumca (Joaquin Phoenix).

Rođena u Glasgowu, Lynne Ramsay se smatra jednom od najoriginalnijih i najuzbudljivijih autorica koje danas rade u nezavisnoj kinematografiji. Njena veza s Filmskim festivalom u Cannesu je dugogodišnja, gdje je osvojila nagradu žirija 1996. godine za svoj kratki diplomski film “Smalls and Death”, te takođe za svoj treći kratki film GASMAN iz 1998. godine. Njen debitantski dugometražni film, imao je premijeru u sklopu programa Un Certain Regard, za koji je dobila nagradu Posebno priznanje.

Njen sljedeći igrani film “Morvern callar” premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2002. godine u sklopu programa Directors’ Fortnight, a dobio je Nagradu mladih za najbolji strani film.

Treći igrani film Lynne Ramsay “Moramo razgovarati o Kevinu” je bio jedini britanski film nominovan za Zlatnu palmu u zvaničnoj konkurenciji na Filmskom festivalu u Cannesu 2011. godine. Tilda Swinton je nominovana za Zlatni globus za ulogu u tom filmu. Film je imao nekoliko BAFTA nominacija i osvojio nagradu za najbolju režiju na dodjeli Britanskih nezavisnih filmskih nagrada (BIFA), nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Londonu i nagradu za najbolji scenarij Udruženja pisaca Velike Britanije.

Ramsey je u skorije vrijeme režirala 18. film za Miu Miu antologiju kratkih filmova “Ženske priče”. Riječ je o osjetljivom i katarzičnom kratkom dokumentarcu “Brigitte” o francuskoj fotografkinji Brigitte Lacombe, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine.

Radio AS